0

В инаги усмихната, винаги предизвикателна, винаги секси - напук на годините, напук на рака. Сюзан Самърс обичаше да повтаря, че е победила коварната болест. Сякаш за да увери самата себе си в това. И полу на шега, полу сериозно, даваше заявката, че ще доживее поне 110. Не стана!

Ракът се изсмя в лицето на една от най-сексапилните актриси, по която въздишаха милиони мъже по света. Подигра се с нея, като я повали. Но никога не я победи. Тя почина ден преди да навърши 77. Битката с рака продължи 20 от тях. Сюзан Самърс си отиде тихо и кротко в съня си, до любимия мъж. Отлетя на небето с неизменната си усмивка. Щастлива от земния си път.

Образи

Криси Сноу в „Трима са компания“, Каръл Фостър-Ламбърт в „Стъпка по стъпка“, шериф Хилди Грейнджър в „Тя е шерифът“ - Сюзан имаше много имена и запомнящи се роли. Освен това тя беше писателка. Книгите й станаха бестселъри, а нейните автобиографии и съвети за лично изпробвани диети все още красят витрините на книжарниците.

В борбата с болестта си (актрисата бе диагностицирана с рак на гърдата) тя прибягваше до алтернативни методи на лечение, пренебрегвайки съветите на специалисти по лъче- и химиотерапия. Въпреки всички съмнения на обществеността, която остро осъди актрисата за такова наивно отношение към тежката болест, в продължение на две десетилетия борбата беше успешна. През август 2023 г. ракът се завърна. Позитивна и уверена, Сюзан продължи битката докрай. И само тя си знаеше какво й струва да продължи да се усмихва.

Getty Images

Алкохолик

Сюзан е третото от четирите деца на Франк и Марион Махони, ирландска католическа двойка. Баща й е алкохолик, който понякога става неконтролируем, по нейни признания, което я кара често да се заключва в килера. Сюзан трудно чете, страда от дислексия и е много слаба ученичка. Изключена от енорийското училище за неморално поведение, тя се мести в гимназия, където участва в няколко драматични продукции, включително изпълнява ролята на Аделаида в мюзикъла на Франк Льосър „Момчета и кукли“. Поради проблемите си с алкохола бащата на Сюзан пропуска много от важните моменти в живота й, в това число дипломирането на дъщеря си през юни 1964 г. Във филм, базиран на първата й автобиографична книга, тя разказва историята на своя живот и описва какво е да растеш край баща алкохолик.

През септември 1964 г. Самърс постъпва в Женския колеж в Сан Франциско, по-известен като Lonely Mountain College, и започва да учи музика. Тази католическа институция сега е университетски кампус в Сан Франциско. Тя напуска учебното заведение през втората година, защото е бременна. Нейният син Брус младши е роден на 8 ноември 1965 г., след като Самърс се жени за бащата на момчето Брус Самърс. Три години по-късно тя напуска съпруга си и започва кариера на модел. През 1971 г. синът й е тежко ранен, когато е блъснат от кола.

През 1968 г. Сюзан печели работа като модел като награда, за да участва в шоуто The Anniversary Game, водено от бъдещия й съпруг Алан Хамъл. Тя е омъжена за него от 1977 г. Съпругът й става неин бизнес мениджър, когато се водят преговори със създателите на ситкома „Трима са компания“, но нещата не се получават добре и тя е принудена да напусне шоуто.

Самърс започва да получава първите си малки роли в края на 60-те и началото на 70-те години, включително участия в различни токшоута, които се превръщат в отлични места за популяризиране на нейната поетична книга. Актрисата получава роли във филми като "Американски графити" на Джордж Лукас, а също така участва в епизод от американската версия на ситкома Lotsa Luck като фатална жена.

Бунт

Първата й значима роля е на русата Сноу в ситкома „Трима са компания“ през 1977 г. В началото на сезон 1980-1981 г. за този ситком тя иска увеличение на хонорара си от $30 000 на $150 000 на епизод и 10% от печалбите на шоуто. Запознати предполагат, че "бунтарството" на Сюзан Самърс е повлияно от съпруга й мениджър Хамъл. Когато ABC отказва да изпълни исканията й, Самърс започва бойкот, който продължава през втория и четвъртия сезон на шоуто, твърдейки, че е болна. Все пак тя трябва да участва в сериала, изпълнявайки условията на договора, но ролята й е намалена до една минута от нейното появяване в един епизод. След изтичането на договора й Сюзан съди ABC за 2 милиона долара, твърдейки, че благодарение на ABC доверието в нея като актриса в света на шоубизнеса е разбито. Но съдът постановява, че й се полагат само 30 000 долара - хонорарът й за участие в един епизод.

Враждата с продуцентите на „Трима са компания“ е в разгара си, но конкурентната мрежа на ABC - CBS, знае много добре, че Самърс скоро ще бъде безработна. Така се стига до предложение за друг ситком - The Suzanne Somers Show, в който тя ще играе стюардеса. Очакванията са да стане хит, но скоро настъпва промяна в ръководството на CBS и в началото на 1982 г. шоуто е изтеглено от ефир. Сюзан пише в книгата си от 1998 г. After the Fall, че продуцентите на „Трима са компания“ са влошили нещата за нея, като са изпратили на CBS документи, в които се заявява, че актрисата не може да използва никакви характеристики на героинята на техния сериал Криси Сноу в работата си. Тези ограничения значително потискат творчеството на Сюзан.

През 80-те Самърс става представител на ексклузивния продукт Thighmaster, уред за оформяне на красиви бедра при жените. Появява се в два „голи“ броя на списание Playboy: през 1980 и 1984 г.

През 1987 г. стартира ситкомът "Тя е шерифът", където актрисата играе ролята на вдовица с две деца, решила да последва примера на покойния си съпруг - да стане шериф на южен град. Сериалът продължава два сезона. А през септември 1991 г. получава главната роля в „Стъпка по стъпка“ (с Патрик Дъфи), който продължи седем сезона.

Getty Images

Алтернатива

През пролетта на 2001 г. актрисата обяви, че има рак на гърдата, чието лечение трябва да включва операция и лъчетерапия. Тя обаче не се подлага на химиотерапия, избирайки алтернативен метод на лечение. Самърс е привърженик на биоидентичната хормонална заместителна терапия. Докато води битката си с болестта, борбената блондинка не спира да работи - създава империя за милиони долари със стотици модни марки, диетични програми, продукти за красота и здраве.

През лятото на 2005 г. дебютира на Бродуей в The Blonde in the Thunderbird, колекция от истории за нейния живот и кариера. Отзивите за шоуто и продажбите на билети са разочароващи и то спира.

На 9 януари 2007 г. Асошиейтед прес съобщи, че пожар в Южна Калифорния e унищожил дома на Самърс в Малибу и всичко, което тя е успяла да спаси, са дрехите на гърба й. През март 2007 г. актрисата казва в „Шоуто на Елън Дедженеръс“, че е намерила годежния си пръстен, докато пресява пепелта на изгорялата къща.