0

У чени откриха, че консумацията на броколи подобрява чревното здраве на мишките, предаде „Юрикалърт“.

Факт е, че броколите са полезни за човешкото здраве. Изследванията показват, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци намалява риска от рак и диабет тип 2.

„Всички знаем, че броколите са полезни за нас, но защо? Какво се случва с тялото ни, когато ядем броколи?“, пита Гари Пърдю от Колежа по селскостопански науки в Университета на Пенсилвания, цитиран от БТА. „Нашето изследване допринася за разкриването на начините, по които броколите, както и други храни, помагат за здравето на мишките и вероятно и на хората”, допълни той.

В новото изследване учените от Университета на Пенсилвания установиха, че броколите съдържат молекули, които взаимодействат с рецептор у мишките и така защитават лигавицата на тънкото черво – по този начин те възпрепятстват развитието на болести. Констатациите подкрепят схващането, че броколите наистина са „суперхрана“.

По думите на Пърдю стените на тънкото черво позволяват полезни хранителни вещества и вода да отидат в тялото и същевременно отхвърлят храна и бактерии, които биха причинили вреда. Някои клетки, които формират лигавицата на червото, допринасят за модулацията на тази дейност и за поддържането на здравословния баланс.

В проучването, публикувано в сп. „Лаборатори инвестигейшън“, Пърдю и колегите му поставиха група мишки на диета с 15% съдържание на броколи. Друга група мишки е поставена на типична лабораторна диета без броколи.
„Чревното здраве на мишките, които не бяха хранени с броколи, беше компрометирано по различни начини, които свързваме с болести“, обясни Пърдю.