0

В условията на Ковид цинкът е изключително важен. По темата в „Златно време” разговаряме с медицинския специалист Златка Борисова.

Цинкът е изключително важен за имунната ви система, заедно със селена, витамин С, витамин D и ликопена от доматите. Когато се разболеете от Ковид, имате хрема или дразнение в гърлото, веднага е добре да започнете прием на хранителна добавка, съдържаща цинк. Обаче запомнете: хранителната добавка с цинк може да повлияе негативно на нивата на мед в тялото при по-дълъг период на прием. Затова бъдете внимателни с приема на цинк, особено ако се налага да го правите повече от седмица, съветва тя читателите на „Златно време”.

Цинкът играе важна роля в клетъчното делене, при заздравяването на раните, регулира клетъчното функциониране, подобрява работата на имунната система и участва в много други процеси. Цинкът на растителна основа често е в комбинация с фитинова киселина, която потиска усвояването му, поради което той трябва да се приема в по-висока доза, особено от вегетарианците. „Приемайте цинк по време на хранене, тъй като някои хора получават гадене, ако цинкът се консумира на гладно. Освен това приемайте цинк поне два часа след желязо и калций, тъй като те потискат усвояването си взаимно”, коментира Златка Борисова.

От съществено значение за здравето на очите и кожата е витамин А. Прехвърляме разговора на него. „Необходимо е да приемате достатъчно количество богати на витамин А храни като тъмни листни зеленчуци, моркови и тиква. Най-доброто време да приемате добавката с витамин А е с хранене, съдържащо мазнини, за да се подпомогне усвояването му”, съветва специалистката.

Внимавайте, препоръчва тя, да не предозирате. „Тъй като витамин А е мастноразтворим, не го приемайте повече от препоръчителната дневна доза. Някои данни сочат, че излишъкът от витамин А може да доведе до появата на косопад и до чупливост на костите при възрастните индивиди. Имайте предвид, че добавките с Омега-3 мастни киселини, както и мултивитамините, често имат добавен витамин А”, казва тя.

Мощен антиоксидант – това е функцията на витамин Е. Той предпазва клетките от преждевременно стареене и предотвратява увреждането от свободните радикали. „Витамин Е е от съществено значение за здравето на кожата. Той укрепва имунната и сърдечносъдовата системи. Суровите ядки, семената и растителните масла са най-добрите естествени източници на витамин Е. Като мастноразтворим витамин консумирайте витамин Е с храни, съдържащи мазнини. Можете да приемате витамин Е заедно с витамини А и витамин С, така също със селен и цинк. Ако сте с недостиг на желязо, доказано е, че приемът на витамин Е подобрява толерантността към желязото, както и чревния микробиом”, коментира Златка Борисова.

Каква е ролята на минералите

Минералите участват в множество биологични процеси, които ни поддържат живи и здрави. За разлика от витамините, минералите са неорганични съставки и те идват от скалите, почвата и водата. Тялото се нуждае от някои минерали в минимални количества - цинк, желязо, мед, селен, йод, хром, флуор и манган. Макроминералите се изискват в по-големи количества - това са натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, сяра и хлор.

* Страницата подготви д-р Румен Какарашев. Следващата седмица: Може ли витамин К да ни предпази от развитието на атеросклероза?