0

В место четка за зъби, вместо диети и тренировки във фитнеса, за здравето на сърцето и срещу опасния холестерол: ябълките са истински концентрат на здравето!

Нашите баби са казвали: „Яжте по една ябълка на ден и няма да видите лекар!“. Разбира се, във всяка шега има истина, но съвременната наука потвърждава, че тези прекрасни плодове наистина могат да бъдат много полезни за здравето ни. Ето само няколко причини, поради които трябва да ядем поне по една ябълка всеки ден.

1. Намаляват риска от рак

Ако пушите или сте спрели наскоро, трябва да ядете повече ябълки: италианско проучване потвърди, че онези пушачи, които редовно ядат такива плодове, в крайна сметка по-рядко страдат от рак на белите дробове. Освен това има доказателства за пряка връзка между яденето на ябълки и по-ниския риск от рак на гърдата, стомаха и дебелото черво.

2. Нормализиране на нивата на кръвната захар

Всичко се дължи на фибрите, които са много изобилни в тези плодове: забавят храносмилането и съответно навлизането на глюкоза в кръвта. Ако редовно допълвате яденето си с ябълка или круша, можете да намалите риска от развитие на диабет с 18%! Не забравяйте, осигурявате си повече фибри, ако ги консумирате с кората.

3. Полезни са за венците

Когато хапем и дъвчем тези твърди плодове, отделяме повече слюнка, естествен почистващ препарат за зъбите и венците, който също отмива опасните бактериални натрупвания.

4. Могат да предотвратят инсулт

Всеки 200 грама богати на фибри плодове (като ябълките), които ядем през деня, намаляват риска от инсулт с 32% според проучване, което изследва резултатите от 20 експеримента. Освен това, ако ядете ябълки заедно с боровинки и грозде, можете да намалите лошия холестерол и дори да нормализирате кръвното налягане.

5. Помагат да отслабнете

Фибрите и сложните въглехидрати са полезни за фигурата, тъй като забавят смилането на храната и ни помагат да не чувстваме глад за по-дълго време. Но освен това ябълките съдържат допълнителни вещества, които действат като естествени изгарящи мазнини - още една причина да завършите ястието си с вкусна ябълка.

6. Борят високия холестерол

Пектинът, който е особено изобилен в ябълките, помага за понижаване на кръвните нива на LDL холестерола, който уврежда артериите и може да доведе до животозастрашаващи заболявания.