0

П ол Павлович, който по молба на писателя Ромен Гари играе ролята на автора на книгите му Емил Ажар, все още изпитва горчивината от последиците на мистификацията отпреди близо половин век, писа АФП.

Историята с наградата "Гонкур" е описана в мемоарите на 80-годишния Павлович. Книгата Tous Immortels е посветена основно на Гари и на съпругата му, актрисата Джийн Сибърг.

Гари, роден като Роман Кацев във Вилнюс през 1914 г., носител на награда "Гонкур" през 1956 г. за "Корените на небето", губи привлекателността си за литературната критика през 70-те години.

"Напуснал дипломатическата служба, помолен да се пенсионира, лишен от визитната си картичка на консул, той се обличаше както иска, с пура в уста. Хората не разбираха", каза Пол Павлович за АФП.

Писателят започва от нулата под друго име - Хамил Раджа или Емил Ажар, северноафриканец с проблеми със закона. Никой не трябвало да знае, дори издателят "Галимар". Пол Павлович се сдобива с фалшива шофьорска книжка на името на Раджа.

С втория роман, подписан от Ажар - "Животът пред теб", Гари печели "Гонкур" за втори път през 1975 г., нещо, което е забранено според правилата на наградата.

С третия роман "Псевдо" той убеждава хората, открили връзката между Раджа и Гари, че Гари не е автор на книгите.

Преди да се самоубие през декември 1980 г., той изпраща в "Галимар" разказа "Животът и смъртта на Емил Ажар", публикуван след смъртта му през 1981 г.

Тъй като някой трябвало да изиграе ролята на Ажар, дори и само за да подпише договора с издателство "Меркюр дьо Франс" през 1973 г., Гари вика племенника си, който всъщност му е втори братовчед, Пол Павлович.

"Помоли ме за няколко услуги. И ги изпълних. Усещах, че се превръщам в актьор, но беше много забавно", обясни той. В биографията си той си припомня, че бил лош актьор пред първия журналист, който се среща очи в очи с Ажар в Копенхаген.

Когато истината излиза наяве с прессъобщение до АФП през юли 1981 г., Пол Павлович участва в литературното предаване "Апостроф" на Бернар Пиво. "Галимар" изпратиха цял батальон писатели. Имах чувството, че съм в съда, виновен за нещо", спомня си той.

Кариерата на писател на Пол Павлович така и не потръгва. Той става редактор. Остава белязан от действията на адвокатите и не му остава нищо от славата на Ажар, както и част от авторските права, които Гари е отстъпил. Адвокатите "организираха изключването ми", казва той, цитиран от АФП.