0

В секи човек си има любимо занимание. Градинарството е ваша страст, плетенето ви доставя удоволствие или пък обичате да прекарвате уикендите си като участвате в доброволчески мисии? Чудесно! Защото това са предпоставки за укрепване не само на духа, но и на здравето ви.

В следващите редове се спираме на някои от най-разпространените хобита, които влияят положително на общото ни състояние. Така например когато вършите нещо с ръцете си, нивото на стреса се понижава. Причината за това е, че по този начин разтоварвате ума си. Скорошно изследване с 3500 участници доказва, че работата с ръце и познавателните способности са тясно свързани. Колкото по-активно плетели участниците, толкова по-добри резултати на мозъчната им дейност били регистрирани.

Компания

За много хора хобито е свързано с грижата за домашни любимци. Данни на Американския институт за контрол и превенция на болестите показват, че тези които прекарват повече време със своето животно понижават кръвното си налягане, намаляват нивото на холестерола си и унищожават усещането за самота.

Кулинарните страсти също са полезни. Напук на очакванията, че ако сте

любители готвачи непременно трябва да сте пухкави, изследване от 2015 г. показва, че хората, които си готвят сами, а не се хранят по заведения, приемат 130 калории дневно по-малко. Градинарството също е хоби, което помага много когато напрежението ни идва в повече. Според учени то намалява риска от деменция с 40%.

Медитация

Едно от най-разпространените хобита през последните години е медитацията. Тя обаче се отразява позитивно не само върху духа и настроението ни, но и върху цялото тяло. Медитацията подобрява храносмилането, нормализира кръвното, елиминира стреса и предизвиканите от него възпаления. Изследване на сп. Journal of Neuroscience Meditation е установило, че медитацията облекчава с 27% физическите болки и с цели 44% емоционалните страдания. За сравнение морфинът намалява болката с около 22%. Рисуването също е незаменим лек за психическото ни здраве. Арт терапията е надеждно оръжие срещу стреса, страховата невроза ни помага да разпуснем след или по време на напрегнат ден. Накратко хобитата намаляват риска от заболявания на сърдечно-съдовата система и депресии. А мащабна студия на сп. Psychosomatic Medicine обобщава че дейностите в свободното време са гаранция за това да се освободим от всички хормони на стреса.

Автор: Ивона Владимирова