0

В кръвната група на човек е закодирана продължителността на живота му, сочи изследване.

Учените са установили, че хората с нулева група имат най-голям шанс да станат столетници, тъй като тялото им е по-устойчиво към различни заболявания.

Набор

Специалистите изхождат от факта, че хората с определена кръвна група са по-предразположени към определени заболявания, които засягат и продължителността на живота. За здравето ни е важно какъв набор от червени кръвни клетки, антитела и антигени има в кръвта ни. Изследване показва, че хората с нулева кръвна група са по-малко застрашени от инфаркт. Учени от университета в Пенсилвания са открили тази зависимост, изследвайки 20 000 души. Те установили, че повечето хора, които притежават ген, наречен Adamts7, са със значително повишен риск от инфаркт, но при хората с кръвна група 0, които също имат този ген, няма такъв риск. Учените посочват, че това откритие може да доведе до разработване на нови терапии за застрашените от инфаркт. Например лекарства, които имитират благотворния ефект на гена на нулевата кръвна група. Има няколко документирани доказателства, че жени с кръвна група нула изпитват по-големи трудности със зачеването.

Диабет

Хората от втора кръвна група А пък са предразположени към развитие на захарен диабет, както и към различни вирусни инфекции. Освен това при 40% от хората с тази група лекарите откриват синдрома на хроничната умора. Освен това те са по-склонни да имат по-високи нива на хормона на стреса – кортизол, в тялото си. Няколко проучвания сочат, че хората с кръвна група А са по-склонни да развият склонност към алкохолизъм. Хората с кръвна група АВ са 82% по-склонни да изпитват трудности с паметта. Една от причините за това изследователите търсят в ключов протеин на съсирването, известен като фактор на кръвосъсирването. Той намалява качеството на притока на кръв към мозъка, което от своя страна затруднява запаметяването. Проучване на Харвардския университет пък установява, че хора с кръвна група АВ са по-склонни да развият сърдечни проблеми.

Зараза

Кръвните групи имат отношение и към заразяването с новия коронавирус. Европейски лекари и молекулярни биолози проведоха мащабен генетичен анализ сред почти две хиляди носители на новия коронавирус и откриха мутация, която прави хората с кръвна група А по-уязвими на SARS-CoV-2. Още преди време китайски лекари забелязаха, че вероятността от заразяване с коронавирус зависи не само от възрастта, от наличието на хипертония или диабет, но и от кръвната група. Наблюденията им показаха, че хората от кръвна група А попадат в болница с COVID-19 по-често от останалите жители на Китай. В същото време носителите на нулева кръвна група се заразяват с коронавирус 30 на сто по-рядко.

"Наши колеги откриха доказателства за това, че кръвната група влияе върху вероятността от заразяване с вируса. Опитите ни потвърждават това и сочат, че първа кръвна група намалява опасността от зараза с новия коронавирус, а втората я увеличава. Това вероятно произтича от факта, че свързаните с нея мутации повишават кръвосъсирването", обяснява проф. Андре Франке от университета Кил в Германия.

Автор: Цвета Дилова