0

А мерикански учени установиха, че ежедневната порция ягоди може да подобри настроението, да смекчи симптоми на депресия и да намали проблеми, свързани с паметта у хора на средна възраст, съобщи в. "Дейли експрес". 

За целта е необходимо ягодите да присъстват всеки ден в менюто 12 седмици. "Деменцията е общ термин, който включва много различни заболявания, като за тях няма лекарства. Не е ясно кога и дали изобщо ще има ефективна терапия.  Превенцията и смекчаването на последиците от нея чрез избор на храна и начин на живот понастоящем е най-добрият подход, с който разполагаме", казва професор Робърт Крикорян от Академичния здравен център на Университета в Синсинати, Охайо, цитиран от БТА.

За изследването специалистите са наблюдавали петима мъже и 25 жени.

Едната група е получила ягодов прах, приготвен от цели плодове, които са били нарязани, лиофилизирани (замразени и изсушени) и смлени. Втората група е получила контролен прах, създаден така, че да има същия вид, вкус и въглехидратно натоварване като ягодовия прах.

 

Порции

 

Дневните порции са били запечатани в пакети, всеки от които е съдържал 13 грама ягодов прах. Това се равнява на около една чаша ягоди.

След 12 седмици участниците, на които са давани ягоди на прах, са допускали по-малко грешки при изпълнение на задача за научаване на списък с думи. Освен това те са отчели по-ниски нива на депресивни симптоми.

Професор Крикорян добави: "Нашите открития вероятно се дължат на противовъзпалителното действие на антоцианините, съдържащи се в ягодите. Искахме да работим с население на средна възраст и с наднормено тегло, тъй като се смята, че деменцията се развива в продължение на десетилетия. Освен това възпалението вероятно допринася за метаболитни разстройства като затлъстяване, преддиабет и диабет тип 2. 

Ягодите са много полезни, защото една чаша от тях осигурява 100 процента от препоръчваната дневна доза витамин С. Те съдържат също полезните за сърцето фолати, калий, фибри, фитостероли и полифеноли. 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нютриънтс".