0

С пирате ли често навън, за да отпиете глътка вода и да утолите жаждата си? Ако да, тогава трябва да се отървете от този навик. Медицината е показала, че пиенето в изправено положение е вредно за здравето.

Водата е най-ценната напитка за нас. Хидратира ни отвътре, събужда органите след сън, премахва токсините и се грижи за нормалното функциониране на тялото. Чаша вода сутрин, преди хранене, по време на работа или в училище - дори не забелязваме как и кога я пием, толкова е естествено това за всеки.

Въпреки това Вирпул Рустги, главен лекар в индийската болница Apollo Spectra, твърди, че повечето хора пият вода по грешен начин, без изобщо да се замислят над това. Оказва се, че пиенето в изправено положение води до сериозни заболявания и нарушения на жизнените функции в организма.

На първо място, това се отнася за храносмилателната система. Когато пиете вода в изправено положение, тя навлиза в долната част на стомаха от храносмилателния канал с голяма сила и скорост, което е вредно за нормалното функциониране на системата.

„Нервите са опънати, когато човек пие вода бързо, докато стои, което нарушава баланса на течностите, причинявайки увеличаване на токсините и лошо храносмилане“, обяснява индийският лекар пред Health Shots.

Нервите при пиене в изправено положение са в напрежение. Това нарушава баланса на течностите, поради което се увеличава количеството на токсините в тялото.

„Пиенето на вода в изправено положение може да доведе до натрупване на течност в ставите и може да доведе до проблеми с артрит и увреждане на ставите“, казва Рустги.

Черен дроб

При неправилно пиене необходимите витамини и хранителни вещества не навлизат в черния дроб и храносмилателния тракт. Те бързо преминават през тялото, излагайки на риск работата на сърцето и белите дробове, тъй като се нарушава нивото на кислород в кръвта.

Бъбреци

Доказано е, че бъбреците филтрират по-добре, когато сме седнали. Ако пиете прав, лесно можете да получите разстройство на пикочните пътища.

„Когато стоите и пиете вода, течността има тенденция да преминава без никаква филтрация в долната част на стомаха под високо налягане. Това води до факта, че водните примеси се отлагат в пикочния мехур и нарушават функционирането на бъбреците“, казва Вирпул Рустги.

Поза

Ако искате да се погрижите за тялото си, пийте вода в седнало положение и дръжте гърба си изправен. Препоръчително е да направите това на стол с облегалка, така че хранителните вещества да достигнат безпрепятствено до мозъка и да подобрят функционирането на тялото. Храносмилателният тракт също ще ви благодари, освобождавайки ви от дискомфорт и тежест в стомаха.

И още няколко препоръки: пийте вода със стайна температура и избягвайте ледените напитки (дори при +30 градуса). Всъщност студът не утолява жаждата, а само я засилва, за разлика от топлината. Освен това топлата вода има положителен ефект върху храносмилането и нивата на холестерола.