0

Л екарите наричат това заболяване ларингит. Най-често се проявява като възпалено гърло, болка при преглъщане и болезнена, непродуктивна кашлица.

Симптомите могат да се появят както в началото на настинката, така и няколко дни след привидно пълно възстановяване. Причината за забавената проява на ларингита по правило е неправилно лечение на вирусна инфекция или бактериално усложнение. Дрезгавостта е следствие от възпаление на ларинкса и гласните струни.

Как бързо да възстановите пресипналия глас по време на настинка? Това може да се случи с помощта на противовъзпалителни лекарства. Включват различни спрейове и таблетки за гърло, които съдържат антимикробни компоненти. Те помагат да се справим с инфекцията и да се отървем от всички прояви на болестта. Лечението трябва да продължи най-малко 5 дни, дори ако подобрението е настъпило по-рано. В противен случай има голяма вероятност ларингитът да се повтори, и то в по-тежка форма.

Може да ви е от полза: по време на лечението е необходимо да се даде пълна почивка на възпалените връзки. Не бива не само да викате, но и изобщо да говорите, включително шепнешком. Ето защо е най-добре да прекарате болестта у дома, дори ако общото ви здравословно състояние ви позволява да отидете на работа. Топлината също е от голямо значение при лечението на дрезгав глас по време на настинка. Необходимо е да пиете топли напитки (чай, билкови отвари, компоти и плодови напитки) и да увиете врата си с вълнен шал или поло яка. Ако се спазват всички горепосочени мерки, подобрението като правило настъпва вече на втория или третия ден.

Комбинация

Народните средства за лечение на дрезгав глас понякога са не по-малко ефективни от лекарствата от аптеката. Те могат да се използват както в комбинация с илачи, предписани от лекар, така и като самостоятелна терапия. Единственото условие: по-добре е лечението да се извършва под наблюдението на специалист, за да сте сигурни, че болестта наистина регресира.

Най-известното домашно лечение на ларингит е гаргарата. За да направите това, можете да използвате разтвор на сода или морска сол (1 чаена лъжичка от избрания продукт на чаша топла вода), както и отвари от следните билки: салвия, жълт кантарион, невен, фармацевтична лайка, евкалипт. За по-добри резултати можете да си приготвяте отвари от смес от няколко билки. Например отвара от лайка, невен и градински чай, смесени в равни пропорции, е много ефективна. Оптималното съотношение е 3-4 супени лъжици билки на литър вода. Гаргарата трябва да се прави на всеки час и половина до два часа. Бульонът трябва да бъде предварително филтриран и охладен до температура 37-38 градуса. За една процедура са достатъчни 100 мл течност.

Лимонът може да помогне за лечение на възпалено гърло и дрезгав глас. По-ефективен ще бъде, ако изстискате сока от него и го смесите с мед. Желателно е съотношението мед и лимонов сок да е равно. Смесете 1 супена лъжица мед с 1 супена лъжица лимонов сок и приемайте 2 пъти на ден. Получената смес можете да преглътнете с горещ чай или да задържите в устата до пълното й разтваряне.

Горната смес може да се обогати и със сок от алое. Има и противовъзпалителен ефект, но е много горчиво на вкус и може да предизвика отвращение и дори гадене у някои хора. В идеалния случай се изискват 5-7 капки сок от алое на супена лъжица с мед и лимон, но ако лечението се понася лошо, по-добре е да намалите дозата на алоето наполовина. Трябва да се приема на всеки два часа. Препоръчително е да не го поглъщате веднага, а да го държите в устата си, докато се разтвори напълно.

Вместо лимон може да използвате и ябълков оцет. Той има антибактериални и противовъзпалителни свойства, а това помага за успокояване на гласните струни и облекчаване на инфекцията. Смесете 2 суп. лъжици ябълков оцет с 1 чаена лъжица мед и чаша вода. Може да пиете сместа по 2 пъти на ден или да си правите гаргара с нея.

Джинджифил

Много полезен при настинка е джинджифилът, който има и антибактериално действие. Може да го добавите към топъл чай под формата на прах или като нарежете няколко парчета от корена и ги оставите да се варят с водата за 10 минути. Може да добавите мед.

Кокошето яйце също помага при пресипнал глас. Разбийте един суров жълтък с една чаена лъжичка захар и добавете малко масло към сместа. Трябва да използвате това лекарство 3-4 пъти на ден между храненията. За лечение трябва да използвате само пресни селски яйца. Преди употреба те трябва да бъдат добре измити и изплакнати с гореща вода. В противен случай съществува риск от заразяване с тежка чревна инфекция - салмонелоза.

Ларингитът може да се излекува и чрез инхалации. За това е препоръчително да използвате евкалиптово или ментолово масло. В тиган с вода, чиято температура е 70-80 градуса, трябва да добавите 3-5 капки масло и да разбъркате всичко старателно. След това трябва да се наведете над съда с получената течност и да вдишвате ароматните изпарения за 5-7 минути. Ефектът ще бъде по-голям, ако го правите с уста. Процедурата трябва да се извършва 3-4 пъти на ден. Важно е да спазвате предпазните мерки, за да не се изгорите.

Лук и мед за успокояване

За да успокоите гърлото, ползвайте 3-4 глави лук, 4 чаши вода, 1 супена лъжица мед и 1 чаена лъжица лимонов сок. Нарежете на дребно лука, добавете към него водата и включете котлона. Необходимо е да стои така на тих огън, докато течността не се сгъсти като сироп. Махнете от котлона и добавете 2-3 супени лъжици от сместа в чаша топла вода. Добавете меда и лимона, разбъркайте добре и изпийте. Приемайте този разтвор 1-2 пъти на ден.

Симптоми за инфекция

Възпалено гърло, болка при преглъщане, зачервяване на гърлото, запушване на носа, секреция от носа, кихане и сърбеж в носа, реакция на лимфните възли в челюстта и шията, треска - всичко това са симптоми на ARVI. Това означава, че в тялото е попаднала инфекция, която се предава по въздушно-капков път и причинява респираторни прояви с различна тежест.

При ненавременна диагноза и късно лечение са възможни усложнения като пневмония, трахеит, отит, синузит и др. За да се предотврати това, се препоръчва почивка у дома, да се пият много течности, да се проветрява стаята и да се овлажнява въздухът. Сред лекарствата можете да препоръчате антипиретици при температура над 38,5–39 градуса, лекарства за хрема, антисептични и противовъзпалителни лекарства за фаринкса, както и витамин С.