0

С поред груби оценки на учените в моретата и океаните на нашата планета живеят повече от 2000 различни видове медузи. От тях само 200 вида са идентифицирани и добре проучени.

Тези красиви създания имат страховита слава. Самите медузи обаче никога не нападат хора, проблемите възникват, когато човек случайно ги докосне. В същото време дори мъртвите индивиди остават опасни. Учените предупреждават: след смъртта си медузата продължава да жили още месец.

Симптомите на лека реакция на ухапване са следните:

  • болка, включително силна, на мястото на лезията
  • появата на червена, кафява или лилава следа по линията на движение на пипалата на медузата
  • появата на обрив, подуване и сърбеж в засегнатата област

Обикновено дискомфортът продължава не повече от един-два часа.

„Ако изпитате мускулни спазми, изтръпване в засегнатата област, повишено изпотяване и затруднено дишане след ужилване от медуза, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ”, предупреждава д-р Гари Голдънбърг, асистент по клинична дерматология в Медицинския факултет на Икан в Маунт Синай в Ню Йорк. Опасните симптоми включват също: появата на задух, гадене, повръщане, изтръпване, затруднено преглъщане, учестен пулс, световъртеж, загуба на съзнание.

Какво да направите, ако сте ужилени от медуза:

1. Излезте от водата

Пипалата на медузите могат да бъдат много дълги и да продължат да жилят. Затова трябва да излезете от водата възможно най-скоро.

2. Изплакнете обилно засегнатата област

Най-добре е да използвате гореща вода. Ако не, изплакнете мястото на ухапване със солена вода (това е важно). Можете сами да приготвите разтвора, като използвате следното изчисление: половин чаена лъжичка сол на 1 чаша вода.

„Сладката вода може да раздразни жилещите клетки на медузите, което ги кара да отделят повече отрова”, предупреждава Марк Конрой, доктор по медицина, лекар по спешна помощ в Медицинския център Уекснър към Държавния университет на Охайо. „В никакъв случай не търкайте мястото на изгаряне с ръце и не го натискайте.”

„Ако имате под ръка оцет, изплакнете щедро мястото с него”, казва Гари Голдънбърг. - Този метод е безопасен и ефективен срещу ухапване от всякакъв вид медуза. Оцетът ще предотврати инжектирането на отрова от жилещите клетки, които остават върху кожата.

3. Отстранете всички останали жилещи клетки

Във всяка ситуация това се прави с ръкавици и пинсети. Но ако това не е възможно, всички налични предмети ще свършат работа - например тъпата страна на нож, ръбът на банкова карта или тънка пластмаса.

Важно! Не докосвайте засегнатата област с голи ръце. В противен случай можете да пренесете отровата на други места с пръсти. В този случай лигавиците на човешкото тяло са най-податливи на токсини - например очите, носа, гениталиите.

4. Нанесете лед, ако е възможно

Мястото на изгаряне ще боли и сърби, но не можете да го чешете, в противен случай засегнатата област ще стане още по-голяма. Можете да облекчите страданието, като приложите пакет с лед, увит в кърпа. Въпреки това не го дръжте върху кожата си повече от 15 минути, за да избегнете измръзване.

5. Вземете гореща вана

Ако имате възможност да се изкъпете, можете да пропуснете предишната точка. Горещата вода ще облекчи болката и ще отмие част от отровата, която попада върху кожата. В този случай важи правилото: температурата на водата трябва да бъде в диапазона 42-60 градуса по Целзий. Такива препоръки дават учени, които публикуват резултатите от изследването си в списание Toxins през 2016 г.

6. Пийте повече вода

Водата помага за премахване на отровата от тялото, така че трябва да пиете повече течности. Направете си чай с мента или маточина, това ще облекчи стреса, ще ви помогне да се отпуснете и да ускорите възстановяването.