0

В итамин С участва в много биохимични процеси в организма. По-специално в производството на невротрансмитери и пептидни хормони, важни за умствената дейност и доброто настроение. Можете да го приемате под формата на добавка или просто да добавите повече храни, богати на този витамин към вашата диета. Един от тях е кивито, водещият плод по съдържание на витамин С. Два плода съдържат над 200% от дневната норма на микроелемента.

Екип от изследователи от университета в Отаго, ръководен от професор Тамлин Конър, вече е установил, че само два плода киви на ден значително променят отношението и жизнеността след две седмици редовна консумация. Въвеждането на този продукт в менюто води до намаляване на симптомите на депресия и подобряване на общия емоционален фон. Особено за тези, които преди това са яли малко плодове и зеленчуци и чиито нива на витамин С са били под нормалното в началото на експеримента.

Сега учените от университетите в Окланд и Отаго се интересуват от въпроса: колко бързо ще започнат промените в настроението. За експеримента са избрани 155 възрастни, чиито телесни нива на витамин С са под нормата. Участниците са разделени на три групи: едната приема плацебо, втората - добавка с витамин С, а третата група яде две кивита на ден. Хората редовно споделят информация за своето настроение, здраве, качество на съня и нива на физическа активност чрез тематични анкети на смартфони. Проучването продължава 8 седмици.

Експериментът показва, че дори краткото включване на киви в менюто помага значително да подобри настроението и да повиши жизнеността. Промените настъпват на четвъртия ден, а пикът на положителния ефект настъпва след около две седмици.

В същото време витамин С като добавка започва значително да подобрява емоционалното състояние едва на дванадесетия ден, като по този начин можем да укрепим благосъстоянието и психическото си здраве, като променим начина си на хранене. Кивито е един от наличните продукти, които могат да направят живота по-радостен и пълноценен само за няколко дни.

Намалява нивата на лошия холестерол

Ако ядете 2-3 кивита на ден, може да вкарате в норма триглицеридите. Кивито допринася и за намаляване нивата на лошия. Поддържането на нормални нива на липидите в организма понижава сърдечносъдовия риск и намалява вероятността от възникване на сърдечносъдови инциденти. Лошият холестерол се свързва с високо кръвно налягане, увреждане на стените на кръвоносните съдове, запушване и повишен риск от инфаркти и инсулти.

Помага и на зрението

Кивито е полезно и за зрението и доброто състояние на очите. Благодарение на наличието на голямо количество антиоксиданти в състава си, то има свойството да намалява риска от развитие на макулна дегенерация – една от водещите причини за слепота. В кивито се съдържат лутеин и зеаксантин – антиоксиданти с мощно полезно въздействие върху очното здраве. Редовната ежедневна консумация на киви може да намали риска от макулна дегенерация с до 36% според данни, публикувани в JAMA Ophthalmology.

Автор: Цвета Дилова