0

Б леки О’Нийл - „Мъж на честта“ от Барбара Тейлър Бредфорд (издателство „Бард“) е тринайсетгодишен, когато остава сирак и трябва да напусне родната Ирландия, за да търси прехрана. Единственият му шанс за оцеляване е братът на майка му, който живее в Лийдс.

Там, сред шума и суматохата на фабриките и индустрията, която е превърнала Лийдс в един от най-проспериращите градове на Англия, амбицията на Блеки се разпалва. Той работи в бизнеса на чичо си и мечтае да се пребори с бедността, да строи къщи и дори да стане богат.

И тогава сред полята на Йоркшир, в едно мъгливо зимно утро той се запознава с домашната прислужница Ема Харт. По време, когато викторианският свят отстъпва пред свободата на едуардианската епоха, един млад мъж и една прислужница се възползват от шанса, успяват да се преборят и да си създадат по-добър живот...

На 89 Барбара Тейлър Брадфорд, известна с бестселърите си в жанра съвременен любовен роман, вече не е толкова активна. Тя се радва на старините си в компанията на любимите си кучета.

Шаблон в част от романите на писателката е сюжетът, че млада жена от низините се издига през годините в бизнеса чрез усилена работа, която обикновено е свързана с огромна саможертва. Възрастен мъж влиза в сюжета като наставник или съпруг, а връзката им рядко е страстна. Любовта и бракът обикновено играят малка или никаква роля, докато героинята е силна, установена и съществена фигура в избраната от нея област. Връщането в миналото и вторият шанс след четиридесет години за тези успешни жени са някои от нейните тематични въпроси. Брадфорд отрича нейните героини да имат стереотип на сексуални хищници, а застъпва тезата, че тези силни и успели жени имат право на човешко общуване. Романтичните й истории драматично илюстрират, че възрастните жени са повече от случайни партньори за енергичните и атлетични млади мъже. Героините й рядко се придържат и никога не се управляват от емоциите си. В съвременния свят те не са обвързани с традиционните роли на двата пола и те решават кой може или не може да приеме второстепенна роля в отношенията.

Книгите на Барбара са продадени в над 80 милиона екземпляра по целия свят, преведени са на 40 езика в повече от 90 страни, което я нарежда сред най-продаваните авторки на дамски романи. По десет от книгите на Барбара Брадфорд са направени телевизионни минисериали и филми, включително с участието на сър Антъни Хопкинс, Лиам Нийсън, Дебора Кер и Елизабет Хърли и много други известни артисти.