0

Н аградите „Рицар на книгата“ ще бъдат раздадени на 1 ноември, Деня на народните будители. Това съобщават от Асоциация „Българска книга“ (АБК).

Отличието се присъжда в четири категории - за общественик, журналист или медия, библиотека или библиотекар, учител или училище с изключителни заслуги в областта на книгите и четенето. Номинации вече се приемат, а крайният срок е 15 октомври. Победителите се определят от членовете на АБК чрез онлайн гласуване.

Наградите „Рицар на книгата” са учредени през 2004 г. от издателство „Сиела“. През 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на АБК.

Традиционно призовете се връчват всяка година на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. През 2022 г. по изключение те ще бъдат раздадени на 1 ноември.

Сред лауреатите на „Рицар на годината“ през годините са Йорданка Фандъкова, Йордан Ефтимов, Амелия Личева, Съюз на народните читалища, Валентина Стоева, Ива Дойчинова, Марин Бодаков, Румен Леонидов, Георги Ангелов, Людмила Габровска, Александър Кръстев и др.