0

Е дна от най-чаканите и коментирани сватби вече е факт. Турската красавица Демет Йоздемир се омъжи за музиканта Огюзан Коч. Преди церемонията тя публикува снимки в социалните мрежи от Нощта на къната – ритуал, който наблюдаваме в редица сериали.

Това всъщност е сбогуване на булката с нейния дом. А от кадрите, които Демет сподели с хилядите си фенове, се видя, че тя е изключително развълнувана и не сдържа сълзите си. Почитателите й зорко проследиха всички детайли и отбелязаха, че Нощта на къната е преминала по всички правила. Тази древна традиция е запазена и в наши дни. Но ако някога това е било съпроводено с много сълзи и известна тъга, тъй като булката се разделя с детството и родното огнище, сега е пищно моминско парти, в което тъжните сантиментални нотки почти не фигурират.

Само за жени

В Нощта на къната в къщата на булката се събират само жени - майка, сестри, роднини на бъдещия съпруг, съседки, приятелки. Гостенките започват да пристигат привечер, но въпреки че обредът се нарича Нощ на къната, той започва като правило много преди полунощ. На всички, които идват, се предлагат различни ястия, приготвени от самата булка и нейната майка. Тази вечер момичето трябва да бъде облечено в нова красива рокля, за предпочитане червена или лилава. Преди церемонията тя е облечена в дълъг до пода бродиран кафтан. Именно в него булката седи в средата на стаята и на главата й се хвърля червена кърпа - тя е ушита от тънка полупрозрачна тъкан, така че момичето да вижда всичко, което се случва около нея. Шалът често е украсен с пайети или мъниста.

Осветлението угасва и обредът започва. Някоя от роднините на бъдещия съпруг внася в стаята горяща къна - голяма красива табла с къна и запалени свещи. Жените започват да танцуват около булката и да пеят тъжна сватбена песен. В нея се казва, че младо момиче завинаги напуска бащиния дом и родителите си. Наистина в старите времена е било така - след като омъжат дъщеря си, родителите не я виждали повече. Момичетата могат да се забавляват, но булката, след като чуе тъжната мелодия, трябва да си поплаче, както направи Демет Йоздемир. Турците вярват, че колкото повече бъдещата младоженка плаче, толкова по-щастлив ще бъде семейният й живот.

Оплакване

В старите времена момичето ридае на глас, защото завинаги ще бъде дадено в непозната къща, където най-вероятно никога не е била, и почти не е виждало бъдещия си съпруг. Жените пеят. След това булката трябва да нанесе къна върху дланта на ръката си. В този момент момичето стиска юмруци много здраво и не ги разтваря толкова дълго, колкото е възможно. Едва след убеждаване тя показва дланите си. Бъдещата свекърва трябва да сложи там дребна златна монета – предсватбен подарък, и чак тогава се нанася къна. Да, само жена, чийто единствен брак е успешен, може да направи това. Така тя като че ли предава семейния си опит на младото момиче.

В съвременна Турция младоженецът често участва във вечерите с къна. В този случай той сяда до булката и върху дланите му се нанася също къна. Преди това, колкото и да стиска ръцете си, няма да получи златна монета, защото такава не му се полага. И не е длъжен също така да плаче.

Сега идва моментът на неомъжените шаферки. Която от тях открадне червения шал от главата на момичето, скоро ще стане булка и тя.

Междувременно булката бърше сълзите си. Тъжната част е приключила. Време е за весели песни и танци. Обикновено моминското парти продължава до късно през нощта. За да усетят и видят Нощта на къната, зрителите на турските сериали не трябва да мърдат от дома си. Много често в сериалите се прави вечер на къна преди сватбата на главните герои и тази красива традиция е показана подробно.