0

Б ританският писател и критик Антъни Бърджес го определя като „най-великия шотландски писател след сър Уолтър Скот“. А филмът „Клети създания“, който миналата година бе сред най-награждаваните и коментирани, е гаранция, че едноименният роман на Алистър Грей ще бъде изгълтан на един дъх – от кора до кора.

Писателят преобръща по брилянтен начин легендата за Франкенщайн. Бела Бакстър е една от най-запомнящите се героини в киното, за чието изпълнение Ема Стоун получи „Оскар“ за най-добра актриса тази година. Но Бела е вече достатъчно добре известна на всички, запознати с творчеството на един от най-популярните шотландски писатели. Алистър Грей е затрупан със суперлативи за романа „Клети създания“ още при издаването му през 1992 г. Книгата, която у нас излиза с логото на издателство „Еднорог“, е отличена с наградите „Уитбред“ и с наградата на вестник „Гардиън“ за художествена литература. Още по-въздействащо е, че тя е с оригиналните илюстрации на Алистър Грей.

Невъзможно е да си представите друга жена като Бела - едновременно изкусителна и по детски невинна и недодялана. Каква е нейната тайна, с която така неудържимо привлича бедния студент по медицина Арчи Маккандълс? Мистерията около нейния произход може да разкрие само приятелят му, гигантът гений Богуин Бакстър. Тя ни отвежда на шеметно пътешествие от залите за дисекция във викториански Глазгоу, през аристократични казина, до мистериите на Александрия и публичните домове в Париж.

Алистър Грей се заиграва с класическия викториански роман, демонстрирайки таланта си да преплита историческия контекст с елементи на фантазия и сатира. Неговият безспорен шедьовър е политическа алегория, достатъчно провокативен и провокиращ размисъл за сблъсъка между желанията на мъжете и независимостта на жените. По този роман Йоргос Лантимос създава своя възхваляван филм, удостоен с много отличия, между които четири Оскара, пет награди БАФТА и два „Златни глобуса“.

Патриархът на шотландския Ренесанс в литературата на Острова, Алистър Грей (1934 – 2019), едновременно писател и художник, е роден в Глазгоу, където завършва художествена академия. Много негови произведения са част от постоянната експозиция на Националния музей в Глазгоу, присъстват в Шотландската национална галерия, както и в галерия „Тейт Модърн“.

Грей работи като стенописец и сценограф, освен това винаги сам илюстрира книгите си и със специалното им оформление превръща всяка от тях в уникално, предизвикателно и нестандартно произведение на изкуството, припомнят от „Еднорог“.