0

Ч удновата, емоционално незряла - „Странната Сали Даймънд“ от Лиз Нюджънт (издателство „Еднорог“) е жена, която не се вписва в обществото. А едноименният роман няма никакви отклонения – всички творби на авторката на „Стаено зло“, „Малки жестокости“ и „Загадката Оливър“ са смайващи и разтърсващи. До един!

Но да се върнем на Сали – героинята в най-продаваната книга в Ирландия за 2023 г. Доказана откачалка, тя предпочита да живее в уединение заедно със своя баща. Той често й повтаря, че когато умре, тя ще е най-добре да го… изхвърли на боклука. И когато това наистина се случва и трупът му е открит там, бедната Сали, която тепърва ще трябва да научи много, включително и че хората не винаги казват това, което мислят, ще привлече трайно вниманието на медиите и полицията в своето малко ирландско градче.

Разбира се, Сали съвсем не е подготвена за онова, което предстои. Не е подготвена за разкритията за самата нея и за нейното минало. А тези разкрития са свързани с ужасите през първите години от живота й, за които тя почти няма никакъв спомен. Докато шокиращата истина се разкрива бавно пред нея, Сали за първи път навлиза в света на възрастните. Тя ще намери свои приятели, ще може сама да взема решения за бъдещето си, постепенно ще започне да се учи да разбира хората и да овладява своите обезпокоителни пристъпи на гняв.

Забележителна е промяната, която настъпва с големи усилия от страна на Сали. Животът й няма да бъде същият и привидно тя вече далеч не е толкова странна. И когато започва да привиква с тази нова нормалност, с нея се свързва един непознат от далечна Австралия. Оказва се, че той знае доста смущаващи подробности от миналото на Сали, за които никой не е подозирал. Кой е този човек и дали тя ще се съгласи да му се довери? И какво ще се случи, след като Сали все пак се престраши да погледне към миналото?

Романът на Нюджънт е като пропадане в мрака на човешката душа. И въпреки че ни пренася през океан от емоции и засяга изключително смущаващи теми за травмите от детството, които оставят следи за цял живот, в него има изненадващи пролуки на светлина и надежда, та дори и хумор. Защото ни потапя в съзнанието на една непораснала жена, която приема всичко прекалено буквално и не може да контролира мислите и чувствата си. Но въпреки това не преставате да се вълнувате за нея и да се чувствате съпричастни към всичко, което й се случва.

Преди да започне своята кариера на писател, Лиз Нюджънт учи актьорско майсторство, но вместо да се изявява в театъра, обикаля света като помощник-режисьор на популярното шоу Riverdance. Впоследствие Нюджънт се завръща към първата си страст и дълги години работи за ирландското кино, театър и телевизия. Между 2003 и 2013 г. тя е сред сценаристите на популярния ирландски сериал Fair City. Освен това е автор на няколко радиопоредици.

Освен че пише бестселъри, Лиз води семинари по писане на телевизионни сценарии, продуцира и ръководи литературни клубове и е куратор на литературното изложение на фестивала на изкуствата в Скибърийн през юли 2016 г. Тя живее в своя роден град Дъблин със съпруга си Ричард Маккълоу, музикант и звуков режисьор.