0

Б ари Коен може да се похвали, че пие японско уиски за 33 000 долара бутилката или че колекционира скъпи механични часовници, и че управлява активи за милиарди. Но не може да каже нито една добра дума за брака си. Не знае как да разговаря със сина си, а във врата му дишат федерални агенти и рискува обвинения във финансови машинации.

Дълбоко стресиран от реалността, Бари Коен решава просто да избяга от нея, като изхвърли в първото попаднало му кошче мобилния си телефон и кредитните си карти и се качва на автобус, който ще го отведе... къде - и Бари не знае. Може би в търсене на по-простичък, но по-романтичен живот с гаджето му от колежа? А междувременно свръхинтелигентната и красива съпруга на Бари – амбициозна дъщеря на имигранти от Азия – се бори със собствените си демони.

Резултатът е лишена от сантименти и заредена със сарказъм ода, портрет не само на един дълбоко объркан човек, но и на една дълбоко объркана страна. Към това трябва да прибавим и привидно хаотична смес от имиграция и носталгия, илюзии и разочарования, културна (и не само) дезориентация.

Романът „Беглецът от Манхатън“ от Гари Щейнгарт (издателство „Бард“) ще бъде филмиран с участието на Джейк Джилънхол.