0

М едицинската лайка има широк спектър от ефекти върху човешкото тяло. Използва се в медицината – народна и официална, а също и в козметологията. Какво можем да направим с нея?

1. Запарка

За да направите кожата на лицето мека и кадифена, сутрин се измивайте със запарка от лайка: 100 г сухи съцветия от лайка се изсипват в 0,5 литра вряща вода, стоят така до пълно охлаждане и се прецеждат. Това количество отвара е достатъчно за еднократно измиване. Можете да увеличите съдържанието, като запазите пропорциите и да го съхранявате в хладилника, но не повече от три дни.

2. Кубчета лед

Може да си приготвите кубчета с екстракт от лайка. Използвайте ги за избърсване на лицето, гърдите и шията след измиване и след душ. Така нареченият криомасаж изглажда бръчките, облекчава дразненето и тонизира кожата. Отварата се приготвя по следния начин: 2 супени лъжици изсушена лайка се запарват с 1 чаша вряща вода, изчакват се 25-30 минути, прецеждат се и се изсипват във форми. Поставете във фризера и след няколко часа кубчетата са готови за употреба.

3. Преди лягане

През нощта е полезно да измиете лицето си с екстракт от лайка с добавяне на някакъв одеколон. Такова почистване е особено полезно за старееща кожа. Към готовата охладена запарка се добавя 1 чаена лъжичка одеколон. В приготвения състав навлажнете памучните тампони и избършете лицето. Порите на лицето се отварят, кожата е тонизирана. Преди лягане се намазва с овлажнител.

4. За мазна и проблемна кожа

Първо се приготвя отвара от лайка, като се заливат с вряла вода 1 с.л. съцветия, запарват се и се прецеждат след половин чак. Към готовата течност се добавя малко лимонов сок. Използвайте само емайлирани или стъклени съдове. Лимоновата кора се нарязва на ситно и се поставя в друга купа. Добавете 2 с.л. изсушена фармацевтична лайка и добавете чаша вряща вода. Оставете да престои един час в запечатан съд. Прецедете през цедка. И двете настойки се изсипват в бутилка от тъмно стъкло. Добавете 35 мл трапезен оцет, 95 мл камфоров спирт и 55 мл водка. Мажете проблемната кожа с тази смес 1-2 пъти дневно до изчерпване на лосиона.

5. Тинктура за пореста кожа

Сухи цветя от фармацевтична лайка в размер на 1 супена лъжица се заливат с 10 супени лъжици спирт (евтина водка) и се вливат в продължение на 10 дни в съд от тъмно стъкло с капак. Съставът се филтрира и се използва за избърсване на лицето 2-3 пъти седмично.

6. Почистване

Вземете 5 пакетчета чай от лайка и ги сложете в 0,7 литра вряща вода, варете една минута. Когато течността се охлади напълно, добавете към нея няколко капки етерично масло от цитрусови плодове и разбъркайте добре. Нанесете сутрин върху кожата.