0

Б ританският Кралски монетен двор пусна монети на тема "Хари Потър" с изображението на "Хогуортс Експрес" (Hogwarts Express) - магическия влак от детската книга. Колекционерската монета от 50 пенса е последната, на която портретът на кралица Елизабет Втора се появява на лицевата страна, съобщи ДПА.

Монетата е част от по-голяма колекция, която отбелязва четвърт век от първото публикуване на романа на Джоан Роулинг "Хари Потър и Философският камък", публикуван във Великобритания през 1997 г. от издателство "Блумсбъри" (Bloomsbury).

Освен "Хогуортс Експрес" монетите в колекцията изобразяват малкия магьосник Хари Потър, професор Дъмбълдор и училището за магьосничество "Хогуортс".

Рядкост

Колекцията "Хари Потър" на Кралския монетен двор ще бъде една от малкото, при които ще има промяна на портрета по време на серията, информират от британската институция за сечене на монети.

Първите две монети от колекцията ще са с портрета на покойната кралица Елизабет Втора, а последните две ще бъдат с портрета на новия британски крал Чарлз Трети.

Подобна промяна на портрета по време на серия монети е рядкост, обясняват от Кралския монетен двор.

Ребека Морган, директор на колекционерските услуги в Кралския монетен двор, каза: "Промяната в портрета прави тази колекция много търсена. В продължение на 70 години портретът на кралица Елизабет Втора се появява на всяка официална монета на Обединеното кралство, отсечена от Кралския монетен двор", каза Ребека Морган, директор на колекционерските услуги в институцията.

Тази колекция от монети служи като напомняне за прехода от най-дълго управлявалия монарх на Великобритания до първото появяване на крал Чарлз Трети върху монети на Обединеното кралство, добави тя.

Светкавица

Чрез комбиниране на традиционни техники за сечене с нови технологии илюстрациите на Джим Кей са възпроизведени цветно на някои от монетите. Много от тях имат и променящи се изображения, които при въртене разкриват светкавица и числото 25 за годишнината от първото издаване на книгата на Роулинг.

Цените на монетите "Хогуортс Експрес" варират от 11 лири за брилянтна бляскава версия с деноминация от 50 пенса до 5215 лири за златна монета с деноминация от 200 лири.

Серията монети е създадена в партньорство с издателствата "Блумсбъри", "Дъ Блеър Партнършип" (The Blair Partnership) и "Уорнър Брос Кънсюмър Продъктс" (Warner Bros. Consumer Products (WBCP).