0

М лад мъж, който внезапно е изгубил родителите си, превръща своята самота в крепост в романа „Дневник на артиста“ на Албена Стамболова (издателство „Обсидиан“). Той е разкъсван между желанието да разбере себе си и усещането, че трябва да се остави да бъде диагностициран. Невъзможно му е да живее в действителността, която намира за абсурдна, затова се опитва да изгради от болезненото си детство нов живот в херметичен свят, който му се струва по-поносим.

През темите за любовта, живота и смъртта романът пита какво всъщност е реалността - онова, което другите възприемат като случило се, или изживяното в тишината на човешкото съзнание, във възприятията на тялото и сетивата? Сюжетът остава докрай тревожно напрегнат от загадката какво действително се разиграва - споделеното от героя в Дневника или описаното от разказвача.

С много усет, емпатия и психоаналитичен опит Албена Стамболова осветява труднодостъпните места на психичното. Смел и разтърсващ роман за счупения човек, който много рядко става литературен герой. Истинско събитие е, че го виждаме толкова автентичен сега.

Албена Стамболова е автор на четири романа, два сборника с разкази и монографията „Боледуване в смъртта“ - психоаналитично изследване. Творческите й занимания включват много преводи от френски, както и анализи на вълшебни приказки. Книгите й са превеждани в САЩ, Полша, Чехия и Сърбия.