0

П аник-атаките са сериозен проблем в наши дни. Солите на Шуслер са прекрасен и изключително нежен начин за справяне с него, споделя д-р Златоела Панайотова, специалист по интегративна медицина.

Няма зависимост, няма ги и страничните ефекти на класическите антидепресанти, подчертава тя.

В посока на емоционалните дисбаланси, за всяка възраст много успешна е Баховата терапия. Цветните есенции, с които си служи тази терапия, са лечебни средства, използващи екстракти от цветя или цъфнали дървета. Според думите на Д-р Бах, те хармонизират ума и емоциите и по този начин помагат на оздравителния процес на тялото.

Наблюдения

„Според д-р Бах, зад всички болести лежат нашите тревоги, страхове и емоции. Често казвам на моите пациенти - когато човек е щастлив, той не усеща дори физическата болка, но ако е нещастен, той се чувства болен и изморен и без физическо страдание”, казва д-р Златоела Панайотова.

Потиснатият гняв, според нея, е нещо, което разбалансира не само емоционалната изява на един човек, но води и до симптоми на физическо ниво. Изключително важно е гневната позиция да бъде осъзната от пациента и да се търси решение за освобождаване от нея чрез балансиран подход към обкръжаващите и преоценяване на собственото поведение и реакция. Потискането на гнева или експлузивно насочвайки го към другите хора не е решение на проблема. Нерядко хората, които вътрешно преживяват гнева си, получават рецидивиращи уртикарии.

Обрив

Обикновено обривът изчезва докато си пият назначените от дерматолозите класически лекарства, но след като се спре лечението, уртикариите отново се появяват и така - понякога в течение на месеци. Индивидуалният подход и урегулирането на вътрешното емоционално състояние със себеанализ и с помощта на хомеопатията или на Баховата терапия, може да отстрани причината, водеща до физическото страдание.

Ресурси

Натуропатията използва природосъобразни методи за да активира собствените оздравителните сили на човека. Тя използва целият наличен ресурс на Шуслеровите соли, Баховата терапия, хомеопатията и билколечението, като обръща сериозно внимание на начина на хранене и на начина на живот. В тази връзка е важно с какво се храним и кога, съобразявайки се с ритъма на активност на органите в организма ни. Важно е да се пречисти тялото с правилно подбрани хранителни режими, както и да се възстанови минералният баланс в него. Необходимо е пренареждане на начина на живот, за да се постигне пълен баланс на физическо и на психично ниво.