0

К омпанията Ginial, която произвежда алкохолни напитки, реши да се отдалечи от традиционната рецепта и преди три години излезе с нов метод за отлежаване на джина: 230 литра от напитката се изсипват в стоманена топка и се спускат на дъното на Боденското езеро в Швейцария точно за 100 дни. Там тя се съхранява при постоянна температура от четири градуса, а 23-метровият воден стълб оказва върху нея постоянно налягане от около два бара.

800-килограмовата топка се прикрепва към бетонна платформа. Спуска се и се вади с помощта на специален плаващ кран.

Джинът по този метод на стареене се прави веднъж годишно. От 230 литра напитка се получават 395 бутилки джин, които се разпродават по предварителна поръчка още преди да е напълно готов.

В средата на декември, когато трябваше да е готова поредната партида лимитиран джин, 800-килограмовата топка не беше открита на посочените координати. Три гмуркания на водолази и претърсвания за алкохола също не дадоха резултат. На втория ден няколко водолази разшириха периметъра на търсене, а на третия към екипа се присъедини прочутият водолазен специалист Роджър Айхенбергер, известен с намирането на военен самолет в езерото Люцерн. Местната полиция също не откри никакви улики.

Въпреки официалното потвърждение за кражбата на балона с алкохол от полицията, много хора не повярваха на историята, а я определиха като добре обмислен маркетингов трик.

Компанията не назовава точния размер на загубите, но обещава на клиентите си да ги компенсира с нов отлежал по метода джин. Разследването на мистериозната кражба продължава.