0

-Д-р Димов, вярно ли е, че редовният секс удължава живота на пенсионерите?

-Вярно е. Активният сексуален живот при хората от третата възраст може да удължи живота им с пет до десет години и това е верифицирано от множество проучвания, говоря ви за медицина на доказателствата! Освен това редовният секс подобрява качеството на живота, тъй като той дарява живот към годините. Обаче сексуалните проблеми пречат на хората да водят редовен сексуален живот и те умират рано…

-Така е за съжаление. Какво може да притесни един възрастен мъж, когато пристъпва към любовното ложе?

-Най-често две са нещата, които могат да притеснят един възрастен мъж и това са намаленото желание за секс (понижено либидо) и еректилната дисфункция (импотентност). Знаете, че всяка възраст има своите предимства и недостатъци. Предимствата на пенсионната възраст са натрупаният през младините богат сексуален опит и повечето свободно време. Прави ми впечатление, че с напредването на възрастта хората отдават много по-голямо значение на качеството на сексуалните контакти, отколкото на тяхното количество. Обаче старостта има и недостатъци, това са намаленото ниво на тестостерон при мъжете и настъпилите през годините промени в телата им, изразяващи се в намалена физическа сила и в загубата на гъвкавост. Тези проблеми най-често се дължат на болестите, които развиват с напредване на възрастта, както и на страничните ефекти на някои от медикаментите, които приемат. Докато при младежите има сила, енергия и страст, то при зрелите хора отношенията стават хармонични и са изпълнени с много нежност и привързаност.

-Защо с напредване на годините страстта се заменя с нежността?

-Физиология. Докато сме млади, ние сме страстни, за да създаваме поколение, а когато остареем, ставаме нежни и грижовни, за да гледаме внуци. Освен това на мъжете в третата възраст, за да правят секс, им е необходима по-продължителна и по-активна сексуална стимулация от страна на жената. И не само това, на тях им се налага да правят по-голяма пауза между два поредни сексуални акта. Причината за това е тъй нареченият рефрактерен период, който при тях е по-дълъг. Също така при жените в третата възраст е нужно повече време за докосвания и ласки, за да се възбуди желанието им за любов и за секс. Ако сухотата на влагалището се запази въпреки интензивната и продължителна любовна игра, тогава е нужно мъжът да пристъпи към употребата на лубрикант.

-Добре ли е да се прави масаж на простатата?

-Да, разбира се. Простатният масаж се извършва отгоре надолу и отвън навътре. Показан е при хроничен простатит. Прилага се при вземане на простатен секрет за микробиологично изследване. Масаж на простатата се прави и с еротични цели. Простатата я наричат мъжката Г точка. Според данни такъв масаж води до по-твърда ерекция и до по-силен оргазъм.

-Старите хора казват, че звуците, които са издавали при секс в миналото, сега ги издават чак когато стават от леглото…

-Така е, обаче запомнете: в третата възраст любовта и сексът поддържат тонуса на организма, носят топлина, нежност и водят до пълноценен живот.

-За съжаление много хора в пенсионна възраст страдат от проблеми с ерекцията. Тях какво ги съветвате?

-Съветвам ги да намалят нивото на стреса, да живеят спокойно и да си вземат хранителни добавки за подобряване на ерекцията и за повишаване на либидото. За предпочитане са препаратите на билкова основа, съдържащи трибулус терестис, епимедиум и жълт кантарион. Ако не пие лекарства за сърцето, мъжът може да използва и медикаментите, съдържащи синделафил, тадалафил или варденафил, както и втора генерация инхибитори на фосфодиестераза-5, какъвто е аванафил. Тези медикаменти се различават по продължителността на действие. Тадалафил е наричан "уикенд хапче" поради дългото време на полуживот, около 17 часа, а това означава, че той има ефект до 36 часа след приема на таблетката. На практика, обяснявам на пациентите, една таблетка тадалафил, приета в петък, действа чак до неделя. Много важно е да се знае, че тази таблетка засилва хипотензивния ефект на нитратите и артериалното ви кръвно налягане може да спадне значително, поради което тя не трябва да се приема едновременно с лекарствата, предписвани при исхемична болест на сърцето. Ефектът на тези медикаменти настъпва само при сексуална стимулация. Също така добре е мъжът и жената преди секс да си създадат приятна обстановка с ароматни свещи и подходяща музика – това е за отпускане и за създаване на интимна атмосфера.

-А какво да направи мъжът, ако получи болезнена ерекция и половият му член остане дълго време възбуден, примерно при приапизъм?

-Това може да се случи при предозиране на сексстимулантите, при възпалителни заболявания на задната уретра или простатата, при прием на някои медикаменти, при кръвни заболявания като левкемии и други. Терминът „приапизъм“ идва от името на древногръцкия бог на плодородието Приап. В този случай е необходимо да се поставят студени компреси с лед върху половия член и върху перинеума. С тях се прави охлаждане на пениса, при което кръвоносните съдове се стесняват и ерекцията изчезва. Обаче невинаги това е достатъчно за успокояване на болния и при необходимост може да му се даде натриев или калциев бромат, фенобарбитал и други. По лекарско назначение се прилагат медикаменти, наречени алфа-блокери. Ако и това не помогне, следва своевременно да се потърси урологична помощ. Запомнете, че при приапизъм болезнената ерекция може да продължи повече от 4 часа и ако навреме пациентът не стигне до урологична клиника, той може да получи некроза на половия член и сексуална инвалидизация. Имаше случай на приапизъм след инжектиране на папаверин в половия член в лечебно заведение с цел лечение на импотентност. При този мъж се наложи спешна интервенция - пункция на карернозните тела и промивка с хепарин.

-Някои мъже се оплакват, че свършват бързо, твърде скоро след започване на половия акт и при тях говорим за „еякулацио прекокс“…

-Така е, обикновено при тях помага приемът на малко алкохол, примерно на 50 мл мастика или уиски преди половият акт. Защо например мастика? Ами мастиката освен етилов алкохол съдържа и анетол, който се изолира чрез дестилация на звездовиден или зелен анасон. Те имат съдоразширяващ ефект върху кръвоносните съдове на пениса. Разполагаме и с медикаменти, които помагат за удължаване на половия акт. Тук може да се включи дапоксетин, който е инхибитор на обратното захващане на серотонина. Този клас медикаменти се предписва при депресия. Има данни, че и някои опиоидни обезболяващи като трамадол също достатъчно дълго удължават половият акт. При еякулацио прекокс има и психологически похвати като смяна на секспозата, бях чел и за съвет към мъжа, да си представи, че родителите му нахлуват в стаята, докато той прави секс. Имах и един случай, при който мъжът си представя змии и гущери, за да не настъпи кулминацията. В интернет много широко се рекламират презервативи и спрейчета, които съдържат местен анестетик и водят до намалена чувствителност на пениса, но най-добре е първо да се прегледа мъжа при уролог, защото, макар и рядко, причината може да бъде анатомична, например късо гемче. В този случай една 10-минутна операция може да реши проблема.

-Други мъже имат обратния проблем, те свършват трудно и при тях говорим за „еякулацио тарда“…

-Да, това също е неприятно. Обикновено се касае за намалена чувствителност в резултат на придружаващи заболявания като захарен диабет, травми на гръбначния стълб или прием на медикаменти. Лечението е в зависимост от причината.

-В предварителния ни разговор споделихте, че един пациент ви е казал: „Докторе, не ми изписвай виагра, че половин село умря от нея“. Какво препоръчахте на този мъж за подобряване на сексуалния му живот?

-Предписах му хранителна добавка с епимедиум (билката разгонен козел), която е прекрасен сексстимулант на билкова основа и се понася добре от хората в пенсионна възраст. Чудесна работа вършат и сексстимулантите, съдържащи билката бабини зъби (Трибулус терестис). Друг полезен ефект на тази билка е, че тя понижава холестерола. В аптеките има доста комбинирани билкови препарати, които освен едната от двете билки или и двете билки заедно съдържат също аргинин, селен и цинк. Обаче, дебело подчертавам: не пийте виагра и други афродизиаци, ако имате проблеми със сърцето и ако приемате кардиологични медикаменти, тъй като комбинацията с тях действително може да се окаже смъртоносна!

-А упражненията на Кегел, те как помагат за подобряване на сексуалния живот и при изпускане на урина?

-Това са упражнения за трениране и укрепване на мускулатурата на тазовото дъно. Могат да се правят както от мъжете, така и от жените. Те са изключително полезни. Нека направим заедно „Кегел“: стегнете мускулите на тазовото дъно, така сякаш искате да спрете струята, когато уринирате; задръжте стегната тазовата си мускулатура за десет секунди; отпуснете тазовите мускули; след десет секунди, направете същото стягане на тазовото дъно, отново за десет секунди; повтаряйте това упражнение десет пъти – така вече имате една серия. Упражненията на Кегел се правят по три серии на ден.

Визитна картичка:

Д-р Ивайло Димов завършва медицина през 1997 година в Медицинския факултет на Тракийския университет

Придобива специалност "Обща медицина" през 2008 година и специалност "Урология" през 2014 година

Дълго време е работил като уролог в Урологичното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" – Ямбол

Сега работи като уролог в хирургичното отделение на МБАЛ-Сливен към ВМА-София