0

„Вкусно. Това мартини ли е? - пита Бет. „Гибсън“ - отговаря Алма.- Мисля, че лукът е по-пречистен от маслините“.

Коктейлът, намерил място в сериала „Дамски гамбит“, е „Гибсън“ (Gibson Martini). Приготвя се бързо, пие се лесно и без последствия от махмурлук и има богата, уникална история.

Коктейлът „Гибсън“ е доста популярен през 60-те и 70-те години на миналия век в САЩ след отмяната на Сухия закон. Що се отнася до създаването му, има няколко версии кой е неговият автор. Една от най-известните гласи, че коктейлът е кръстен на собственика на списание Life и известния илюстратор, станал известен като създател на изображенията на „Момичетата Гибсън“, Чарлз Дана Гибсън.

iSTOCK

Има легенда, че Гибсън и приятели са били в Player's Club в Ню Йорк една вечер между 1891 и 1903 г. Трудно е да останеш трезвен след такива срещи, а той искал да се върне у дома с бистър ум и да продължи работата по илюстрациите. Затова помолил бармана да му направи безалкохолно мартини с вода и да го комбинира с коктейлно лукче вместо маслина. На хората в заведението това им се понравило и започнали да си поръчват този коктейл, кръщавайки го на Гибсън.

Първата известна рецепта за Gibson Martini е в книгата на Бил Бутби от 1908 г. „Световните напитки и как да ги смесваме“. В тази рецепта обаче не се споменава лукче. В Tacoma Times на 15 юли 1912 г. се споменава коктейлът, но пише, че това е просто сухо мартини с лук.

Може би не сте обърнали внимание, но напитката често се появява в популярни филми и сериали. Например във филма „Всичко за Ева“ на Джоузеф Лео Манкевич и „Север-северозапад““ на Алфред Хичкок Роджър Стърлинг от „Момчетата от Медисън авеню“ също си го поръча. А ето как да го приготвите.

Продукти:

Джин - 60 мл

Вермут сух - 10 мл

Мариновани лукчета - 3 бр.

Ледени кубчета - 50 г

Приготвяне

Поставете кубчета лед в шейкър (или друг съд за смесване). Изсипете вермута в него и разклатете точно 10 секунди. Добавете джина и разклатете за 20 секунди. Изсипете в охладена чаша за мартини. Украсете с 1-3 мариновани коктейлни лукчета.