0

Н ай-после Клеменца се бе върнал от изпълнението на задачата си за този ден и се суетеше в кухнята, приготовлявайки една огромна тенджера с доматен сос. Майкъл го поздрави и отиде в ъгловия кабинет, където завари Хейгън и Сони, които го очакваха с нетърпение.

- Клеменца вънка ли е? - попита Сони. Майкъл се ухили:

- Приготвя спагети за армията, също като в казармата. Сони нетърпеливо каза:

- Кажи му да остави тези глупости и да дойде тук. Има да върши по-важни неща от това. Доведи тук заедно с него и Тесио.

Из „Кръстникът“

Питър Клеменца (Ричард Кастелано) е уважавана фигура, близък приятел на Вито Корлеоне, плътно до Салваторе Тесио от началото на престъпната му кариера. Влизаме с него в кухнята на „Кръстникът“, за да чуем съвета му към Майкъл Корлеоне за идеалния сос за паста.

„Ела тук, синко, ще те науча на нещо. Кой знае, може изневиделица да ти се наложи да готвиш за 20 човека“.

Продукти:

Кайма – 400 г

Лук - 1 бр.

Яйце - 1 бр.

Сол на вкус

Черен пипер - на вкус

Колбаси на скара - 3 бр.

Чесън - 3 скилидки

Доматен сос - 1 консерва

Сухо червено вино - 100 мл

Захар - 1 ч.л.

Подправка италианска - 1 ч.л.

Приготовление:

Смесете каймата с лук, яйце, сол и черен пипер. Оформете кюфтета и ги изпържете. Подгответе колбасите на скара. Сега е ред на соса: запържете чесъна, добавете пасираните домати или доматен сос, подправките и оставете да заври.

Ако използвате пасирани домати, накъсайте босилек. После добавете колбасите и кюфтетата. През това време сварете спагетите ал денте (няколко минути по-малко, отколкото е написано на опаковката).

Налейте виното в соса и добавете захарта. Опитваме соса: ако изглежда прекалено наситен, добавете малко вряща вода. Оставете да поври още малко и готово. Смесваме спагетите със соса, украсяваме с магданоз и босилек, не забравяйте черния пипер.

 

сн. 2210-1,2,3