0

Ч есто срещан сюжет в турските сериали – уреден брак, който трябва да е нещо временно, но води до дълбоко влюбване. Героите са различни. Само сармичките са едни и същи. Днес за читателите на „Златно време“ ги завива Дефне Топал (Елчин Сангу) от сериала "Любов под наем". Йомер Ипликчи (Баръш Ардуч) вече ги хапна. Сега е ваш ред. А ето и как ще ги приготвите.

Продукти

600 грама гроздови листа (може да са мариновани или пресни)

кубче месен бульон за готвене

1 кг кайма

2/3 чаша кръгъл ориз

2 глави лук

20 грама масло

супена лъжица олио

връзка босилек

връзка джоджен

връзка копър

кориандър

прясно смлян черен пипер и сол (на вкус)

Приготвяне

Залейте лозовите листа с вряла вода и ги оставете да престоят така 5-7 минути. Извадете, изцедете и отстранете дръжките. Обелете лука и го нарежете на ситно. Запържете в олио, докато омекне, и свалете от огъня.

Изплакнете ориза и го сварете, докато омекне, след което го поставете в гевгир.

Сложете каймата в купа и добавете лука, сварения ориз и подправките. Омесете всичко с ръце.

Поставете лозовите листа върху дъска за рязане, сложете в края от каймата и внимателно завийте на рулце. Когато всичко е готово, сложете сармичките на дъното на голяма тенджера върху листата, които са останали без кайма. Наредете ги плътно една до друга и не забравяйте – със сгъвката надолу. След това залейте с месен бульон (може и само с вода). Покрийте наредените сармички с чиния с опакото нагоре, затворете капака и оставете ястието да заври. Приготвя се за час и половина. Внимавайте сармичките да не останат без течност и да залепнат за дъното на тенджерата.