Е дна от най-ярките сцени в турския сериал „Мерием” е, когато главната героиня погребва баща си. Тя е съсипана. Прибира се, подкрепяна от приятелките си. И заварва майката на злия герой в сериала – Октай, да се разпорежда там, след като е организирала помена.
- Не пипайте халвата, знам колко е! Ще кажа кога да я пипате! – нарежда Нуртен, майката на Октай. - Бързо подредете масите! Мерием, ела дъще, ходжата е тук.
- Какво говореше, а сега даже командва – шушукат съседите, поканени да присъстват на помена.
- Вие ли го организирахте? – не може да повярва на очите си Мерием.
- Еее, за тези неща се грижат най-близките, скъпа. Ти си ми като дъщеря. – театралничи Нуртен.
- Не съм ви никаква дъщеря! Вече не съм дъщеря на никого! Съберете всичко! – избухва Мерием.- Събирайте! Аз съм опечалената, аз казвам.
- Дъще, всичко е организирано и готово, недей така! – опитва се да й противоречи Нуртен.
- Приберете и си вървете, моля! – казва сломена от мъката героинята.
Добре, каза да си ходите – намесват се и приятелките й. В този момент Мерием влиза в кухнята и заварва там две непознати жени, които бъркат голяма тенджера халва.
- Кой ви е молил за това? Кой я направи? – гневи се Мерием.
- Мерием, аз я направих, прочутата ми халва. Ходжата дойде през седем квартала, за да я вкуси – хвали се Нуртен.
- Не съм ви молила... – мълви Мерием.
- Дъще, раната е прясна – компетентно заявява Нуртен.
- Вървете си! Никой няма да яде от халвата за погребението на татко! – Мерием грабва тенджерата и изсипва халвата на боклука.
Тази традиция датира от началото на Османската империя. Погребалната халва се раздава на всички съседи и минувачи, щом някой е умрял в къщата. Приготвя се лесно. Грис или брашно се запържват с масло и ядките. Отделно се приготвя захарен сироп. Разбърква се хубаво и се вари около 10 минути.
С брашно и масло
Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио (или чисто масло)
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
орехи, ванилия
Приготвяне:
Загрейте олиото (маслото) и прибавeте наведнъж брашното и ореховите ядки. Запържете, докато брашното започне да променя цвета си (но не препържвайте). Отделно направете сироп от водата и захарта. След като брашното започне да променя цвета си, изсипете вътре сиропа и бъркайте, докато сместа започне да се отделя от дъното на съда. Махнете от котлона, затворете капака и оставете около пет минути да изстине. След това оформете с лъжица на топки и оставете да изстине. Може да украсите с ядки или настърган шоколад, но за помена това не е задължително.
С петмез
Продукти:
500 мл прясно мляко
2 и 1/2 чаши захар
1 чаша петмез
2 и 1/2 чаши брашно
250 грама масло
2 чаши натрошени на едро орехи
Приготвяне:
Изсипете млякото в купа. Добавете петмеза и захарта и започнете да бъркате, докато кристалчетата захар не се разтворят. Оставете да изстине, нарежете на квадрати, правоъгълници или триъгълници
Кристи Красимирова