0

П ървите кадри от сериала „Милдред Пиърс“ ни запознават с главната героиня и не само с нея, но и с нейния невероятен кулинарен талант. Тя приготвя вкусна торта по поръчка и дори не подозира, че готвенето ще се превърне в основен източник на доходи, както и в бизнеса!

А сега малко за самата торта. Блатовете са по-плътни от пандишпанов блат, влажни и богати, напълно оправдаващи американското си наименование „торта“. Що се отнася до кремовете, това е невероятна комбинация от деликатен кремообразен шоколад с богат и наситен маслено-шоколадов крем. Цялата тази гастрономическа красота се допълва от сироп или конфитюр. Е, Милдред Пиърс знае пътя си към десертите. Опитайте се да повторите и нейната рецепта.

Продукти за блата:

брашно – 2,5 чаши

нишесте – 1/2 ч.

бакпулвер – 2 ч.л.

сол - 1 ч.л.

сода бикарбонат – 1,5 ч.л.

масло – 240 г

захар

ванилия – 3 г

яйца - 4 бр.

кисело мляко (кефир) – 2 ч.

За крема с черен шоколад:

масло на стайна температура - 240 г

черен шоколад - 200 г

пудра захар - 1/2 чаша

сметана - 1 с.л.

Крем от млечен шоколад:

крема сирене от типа Philadelphia - 100 г

млечен шоколад - 70 г

лимонова/портокалова кора

Сироп:

вода - 100 г

ягодов ликьор или коняк (можете да използвате сироп) - 2-3 с.л.

захар - 1 с.л.

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. Застелете 2 тави с хартия за печене. Пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта в голяма купа. Разбийте заедно маслото и захарта на средна скорост с миксер или блендер до побеляване. Без да спирате, добавете едно по едно ванилията и след това яйцата. Разбийте всичко до гладкост.

Намалете скоростта до ниска и изсипете мътеницата (или кефира) в сместа, разбийте всичко добре. Сега добавете сместа от брашно на три пъти, като използвате шпатула, за да разбъркате отдолу нагоре и с кръгови движения.

Изсипете тестото в подготвените тави. Печете 25-30 минути, докато дървеното шишче (клечка за зъби) излезе чисто.

Извадете от фурната и охладете в тавата за 10 минути. След това извадете блатовете от формите и ги оставете да се охладят на плота или решетка.

Пригответе масления крем. Разбийте маслото и пудрата захар на висока скорост до побеляване. Добавете разтопения на парна баня шоколад и отново разбийте. Добавете заквасената сметана и разбийте до гладкост.

Сега пригответе масления крем с млечен шоколад. Разбийте крема сиренето и го смесете с разтопения на парна баня млечен шоколад. Добавете портокалова кора (или лимонова кора).

Смесете всички съставки за сиропа, но не добавяйте сладко (или конфитюр).

Сглобете тортата. Разрежете всяка торта на две части. Поставете тортата върху чиния, напоете я със сироп, намажете с конфитюр (сладко) и намажете с 1/4 от шоколадовия крем.

Покрийте с втория блат и леко притиснете, напоете със сироп и нанесете млечен шоколадов крем.

Сега наредете третия блат, притиснете леко, напоете със сироп, намажете със сладко и нанесете останалата 1/3 от масления крем.

Покрийте с четвъртия блат, притиснете леко, попийте и намажете с крем отгоре и отстрани.

Украсете тортата с ягоди или малини според предпочитанията. Добър апетит!