0

Р омантичната комедия „Не е лесно“ (2009 г.) с Мерил Стрийп, Стив Мартин и Алек Болдуин е днешното ви кулинарно вдъхновение.

Главната героиня има пекарна, в която се приготвят вкусни печива и сладкиши. А в една от сцените Мерил Стрийп и Стив Мартин направиха кроасани с шоколад, от които ще ви потекат лигите. Ето я и рецептата:

Продукти:

Сол – 1 щипка

Брашно – 450 гр

Масло – 200 гр

Захар – 50 гр

Яйца - 1 бр.

Прясно мляко - 1 чаша

Мая - 25 гр

Черен шоколад – 400 гр

Приготвяне:

1. Разтворете маята в топло мляко, добавете кристална захар и оставете за 15 минути на топло място. Смесете брашното със солта и разбийте с 1/4 от общата маса на маслото. Добавете маята и омесете тестото.

2. Разточете тестото за кроасаните на правоъгълен слой. Разделете останалото масло на три равни части. Нанесете една част от маслото върху тестото, като оставите краищата на тестото ненамазани. Сгънете листа на три, като прищипваме краищата. Разточете тестото отново на правоъгълник и повторете процеса на намазване и прегъване. Увийте в стреч фолио и приберете в хладилника за час.

3. Разделете тестото на две равни части, разточете всяка на кръг и нарежете на 6 триъгълника. Поставете малко парче черен шоколад върху всяка от шестте части. Завийте като кифлички.

4. Поставете оформените кроасани в тава, предварително намазана с останалото масло, наредете ги на сантиметър един от друг, покрийте ги с фолио и оставете на топло, за да удвоят обема си. Намажете с разбито яйце и запечете във фурната на 200 градуса до зачервяване.