Р омантичният сериал "Почукай на вратата ми" се превърна в един от най-популярните турски сериали през последните години. Милиони фенове по света започнаха не само да копират външния вид на главните герои, но и техните много навици, включително и хранителни.
Трябва да се отбележи, че в самия филм, както и в реалния живот, актьорите, които играят главните роли, предпочитат здравословна храна. Затова ви предлагаме да приготвите някои чудесни турски ястия за празничната трапеза, които са толкова обичани от героите на популярната романтична комедия.
Риба
Маслините са най-екзотичната съставка тук, но въпреки наличието на всички продукти готовото ястие се оказва ароматно, вкусно и красиво.
Необходими продукти:
- лук и черен пипер - 1 бр.
- домати - 3 бр.
- бяла риба - 1 бр. (с тегло около 1,5 кг)
- зехтин - 50 мл
- маслини - 15 бр.
- чесън - 2 скилидки
- сол и бахар - на вкус
- лимон - 1 бр.
- магданоз - 4 стръка
Начин на приготвяне:
Рибата трябва да се почисти от люспите, да се отстранят хрилете и вътрешностите, да се изплакнат обилно и да се изсушат с домакинска хартия. Пържат се в сгорещено олио по 3 минути от всяка страна. Нарежете доматите и лука на малки кубчета, а чесъна и чушката на тънки лентички.
Намажете съд за печене с олио и сложете в него рибите, а наоколо сложете маслините. В тиган върху мазнината, останала от щука, пасирайте зеленчуците за 10 минути. В края на варенето се залива с 50 мл вода и се добавят подправките. С получения сос намажете рибата и сложете във фурната на 180 градуса за 30 минути. След готвене внимателно сложете щуката в чиния, украсете с листа магданоз и тънки резени лимон. Турската риба може да се сервира както топла, така и студена.
Именно този вид риба обича не само Еда Йълдъз, но и Ханде Ерчел, която въплъти този образ на екрана.
Кашик
Това е национална турска зеленчукова салата. Но нейната простота изобщо не означава, че няма да има място на новогодишната маса, а точно обратното, кашикът ще бъде идеалното допълнение към всяко ястие.
Необходими продукти:
- червени домати - 3 бр.
- пресни краставици - 3 бр.
- лилав лук - 1 бр.
- магданоз - 10 стръка
- бял пипер - 0,5 ч.л.
- сол на вкус
- зехтин - 3 супени лъжици
- лимонов сок - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Приготвянето на салатата е много просто - всички зеленчуци се нарязват на малки кубчета. Магданозът също се нарязва, но трябва да се оставят няколко листа за украса. Лимоновият сок, олиото, солта и черният пипер се разбиват добре и се овкусява салатата. Всичко се разбърква и се прибира в хладилника за 3 часа. Гарнирайте с магданоз преди сервиране.
Тази салата е обичана от много турски жени, включително от майката на Серкан Болат.
Дондурма
Това е името на популярния домашен турски сладолед с мастика, който Кираз Болат толкова обича. Подходящ десерт за новогодишната трапеза.
Необходими продукти:
- картофено нишесте - 4 супени лъжици
- мляко - 500 ml
- ванилова захар - 1 пакетче
- захар - 170 г
В оригиналната рецепта вместо нишесте се използва салеп. Можете да го купите в магазините за подправки.
Начин на приготвяне:
Изсипете млякото в тенджера с дебело дъно, добавете нишесте и захар. Всички съставки се варят на слаб огън до сгъстяване. Накрая добавете ваниловата захар и оставете да ври още три минути. След това контейнерът се поставя в съд с ледена вода и сместа се охлажда при непрекъснато разбъркване. След това се изсипва в съд с капак и се слага във фризера за 4 часа. Може да добавите каквото желаете по ваш вкус, в това число и мастика.
Кристи Красимирова