0

К ритикът Антон Его от „Рататуй“ е особена порода - темерут, който мрази всичко живо. А в случая задачата е с висша сложност, защото готвачът е малък и сив. Екземпляр, при вида на който домакините писват ужасено и скачат на масата. Кой да предположи, че мишокът Реми ще бръкне така дълбоко в сърцето на този проклет човек и ще го накара да се усмихне щастливо?

Антон Его е поразен.

 Антон Его е поразен.
Пинтерест

Ястието, което връща критика Его в детството, е проста селска яхния. Нищо сложно в приготвянето й, но комбинацията от цветове и аромати е неустоима. Може да се сервира като предястие или гарнитура. А може и да ометете тавата с комат хляб като основно.

Детските спомени се завръщат.

 Детските спомени се завръщат.
Пинтерест

За тази чудна зеленчукова манджа ви трябват домати, лук, патладжани, чушки, тиквички, чесън. Подправя се с мащерка, босилек и магданоз, но ако добавите листа от целина, също няма да сбъркате.

Подготовка

Приготвянето на класическата зеленчукова рецепта на фурна отнема около 2 часа.

Първо пригответе необходимите продукти за доматения сос. Измийте добре зеленчуците. Обелете лука от люспите. За соса ще ви трябва и олио. Направете кръстосани разрези върху доматите, след което ги сложете във вряща вода за 2-3 минути.

Отстранете кожата на доматите и нарежете месото им на малки кубчета.

Следващата стъпка е да си набавите чушка, която ще изпечете в предварително загрята фурна до 220°, без да отрязвате стъблото. Печенето ще ви отнеме около 15-25 минути, според вашата фурна.

Изчакайте чушката да поизстине и я обелете. Отстранете семената и дръжката. Нарежете обеления лук на ситно на кубчета. Загрейте растително масло в тиган. Добавете лука и го запържете за около 4-5 минути, докато стане прозрачен. Бъркайте с шпатула, за да не загори.

Добавете нарязаните домати в тигана и оставете всичко да къкри на слаб огън за около 8-10 минути.

Добавете нарязаната чушка към лука и доматите, сол, черен пипер, разбъркайте и оставете да къкри още 3-5 минути.

Подгответе останалите продукти за ястието. Измийте и подсушете доматите, тиквичките, патладжана. По-добре е да изберете продълговат патладжан, така че диаметърът на зеленчука да е повече или по-малко еднакъв по цялата дължина.

Редене

Нарежете тиквичките на филийки с дебелина около 2 мм. В допълнение към обикновените тиквички можете да използвате тъмнозелени или жълти тиквички. Ако тиквичките ви са престарели и имат твърда кора, изстържете горния слой. Нарежете доматите на филийки.

Нарежете патладжана на кръгчета със същата дебелина като тиквичките, посолете и оставете за 10 минути да пусне горчивината. След това изплакнете патладжаните със студена вода.

Нарежете обеления чесън на ситно с нож или прекарайте през преса.

В купа се смесват растителното масло, смляния чесън, микс от френски билки, смлян черен пипер и сол.

Изсипете целия сос в тава за печене. По-добре е да вземете по-дълбока тава за печене, така че всички кръгове от зеленчуци да се поберат напълно в нея. Може да е кръгла или продълговата, но по-красиво изглежда, когато формата е в кръг. Отгоре се нареждат, като се редуват, изправени кръгчета домати, тиквички и патладжани. Зеленчуците трябва да са наполовина потопени в соса. Залейте зеленчуците с олио с чесън и билки.

Покрийте формата с фолио и поставете в предварително загрята на 200°C фурна за около 1 час. Определете точното време и температура на печене според вашата фурна.

След това отстранете фолиото и запечете зеленчуците за още 20-30 минути. Приятен апетит!

Ястието се подрежда по този начин, преди да се пъхне във фурната.

 Ястието се подрежда по този начин, преди да се пъхне във фурната.
Пинтерест

Калории на продуктите

Лук - 41 kcal / 100 g

Домати - 23 kcal / 100 g

Тиквички - 23 kcal / 100 g

Сладък пипер - 27 kcal / 100 g

Патладжан - 24 kcal / 100 g

Чесън - 143 kcal / 100 g

Смлян черен пипер - 255 kcal / 100 g

Растително масло - 873 kcal / 100 g

Сол - 0 kcal / 100 g

Микс от билки - 259 kcal/100 g

Вариант с яйца

Друг вариант на вкусния рататуй, вдъхновен от едноименния анимационен филм, е с добавени яйца. За него ви трябват:

1 тиквичка

1 патладжан

1 червена чушка

1 глава червен лук

2 супени лъжици зехтин

400 грама нарязани домати в собствен сок

4 яйца

2 супени лъжици смлян чесън

4 стръка мащерка

сол и черен пипер

Нарежете зеленчуците на кръгчета с приблизително еднакъв размер. Загрейте зехтина в тиган и добавете чесъна и мащерката. След това - всички останали зеленчуци.

Добавете сол, черен пипер и разбъркайте добре. Добавете нарязаните домати от буркана и оставете да къкри под капак 6-9 минути.

След това с шпатула нагласете четири зеленчукови кръга в тавата и върху всеки от тях счупете по едно яйце. Щом белтъкът се стегне, ястието може да се сервира на масата. Да, няма да изглежда точно като в анимационния филм, но вкусът обещава да бъде фантастичен. Друга, още по-вкусна разновидност на тази рецепта е да загърнете рататуй в омлет.

От Веселия готвач

2 бр. тиквички

2 бр. патладжан

2 бр. чушки (червена и жълта)

50 мл зехтин

черен пипер, сол

400 г домати от консерва

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 бр. печена червена чушка

1 щипка захар

мащерка

босилек

2 бр. дафинови листа

Нарежете на ситно едната глава лук и двете скилидки чесън. Запържете в сгорещен зехтин (първите 50 мл) и след като се запържат, добавете печената чушка, нарязана на ситно, доматите от консерва също ситно нарязани. Добавете щипката захар и след това мащерката, босилека, дафиновите листа и сол. Оставете да покъкри на слаб огън около 15 минути. Нарежете тиквичките, патладжаните, чушките и лука на еднакви шайби. Останалите две скилидки чесън нарежете на тънки ивици (почти прозиращи). Подгответе една тава с диаметър около 25-30 см и я намажете с 25 мл зехтин. В тавата изсипете доматения сос и го разстелете равномерно. Започнете да редите изправени едно след друго равните резенчета тиквички, патладжан, лук и чушки. Обикновено се получават два кръга в зависимост от големината на зеленчуците и тавата. След като подредите зеленчуците, добавете резенчетата чесън, като ги напъхате между шайбите. Посолете със сол и черен пипер и залейте с останалите 25 мл зехтин отгоре. Отрежете парче хартия за печене, колкото до покрие тавата, и го навлажнете с ръце. Печете на 180С градуса ястието, покрито с хартия, около 15-20 минути. След това махнете хартията и печете още 20 минути на 180°C. Не е нужно фурната да е предварително загрята.