К ритикът Антон Его от „Рататуй“ е особена порода - темерут, който мрази всичко живо. А в случая задачата е с висша сложност, защото готвачът е малък и сив. Екземпляр, при вида на който домакините писват ужасено и скачат на масата. Кой да предположи, че мишокът Реми ще бръкне така дълбоко в сърцето на този проклет човек и ще го накара да се усмихне щастливо?

Антон Его е поразен.

Реми Рататуй
Пинтерест

Ястието, което връща критика Его в детството, е проста селска яхния. Нищо сложно в приготвянето й, но комбинацията от цветове и аромати е неустоима. Може да се сервира като предястие или гарнитура. А може и да ометете тавата с комат хляб като основно.

Детските спомени се завръщат.

Реми Рататуй
Пинтерест

За тази чудна зеленчукова манджа ви трябват домати, лук, патладжани, чушки, тиквички, чесън. Подправя се с мащерка, босилек и магданоз, но ако добавите листа от целина, също няма да сбъркате.

Подготовка

Приготвянето на класическата зеленчукова рецепта на фурна отнема около 2 часа.

Първо пригответе необходимите продукти за доматения сос. Измийте добре зеленчуците. Обелете лука от люспите. За соса ще ви трябва и олио. Направете кръстосани разрези върху доматите, след което ги сложете във вряща вода за 2-3 минути.

Отстранете кожата на доматите и нарежете месото им на малки кубчета.

Следващата стъпка е да си набавите чушка, която ще изпечете в предварително загрята фурна до 220°, без да отрязвате стъблото. Печенето ще ви отнеме около 15-25 минути, според вашата фурна.

Изчакайте чушката да поизстине и я обелете. Отстранете семената и дръжката. Нарежете обеления лук на ситно на кубчета. Загрейте растително масло в тиган. Добавете лука и го запържете за около 4-5 минути, докато стане прозрачен. Бъркайте с шпатула, за да не загори.

Добавете нарязаните домати в тигана и оставете всичко да къкри на слаб огън за около 8-10 минути.

Добавете нарязаната чушка към лука и доматите, сол, черен пипер, разбъркайте и оставете да къкри още 3-5 минути.

Подгответе останалите продукти за ястието. Измийте и подсушете доматите, тиквичките, патладжана. По-добре е да изберете продълговат патладжан, така че диаметърът на зеленчука да е повече или по-малко еднакъв по цялата дължина.

Редене

Нарежете тиквичките на филийки с дебелина около 2 мм. В допълнение към обикновените тиквички можете да използвате тъмнозелени или жълти тиквички. Ако тиквичките ви са престарели и имат твърда кора, изстържете горния слой. Нарежете доматите на филийки.

Нарежете патладжана на кръгчета със същата дебелина като тиквичките, посолете и оставете за 10 минути да пусне горчивината. След това изплакнете патладжаните със студена вода.

Нарежете обеления чесън на ситно с нож или прекарайте през преса.

В купа се смесват растителното масло, смляния чесън, микс от френски билки, смлян черен пипер и сол.

Изсипете целия сос в тава за печене. По-добре е да вземете по-дълбока тава за печене, така че всички кръгове от зеленчуци да се поберат напълно в нея. Може да е кръгла или продълговата, но по-красиво изглежда, когато формата е в кръг. Отгоре се нареждат, като се редуват, изправени кръгчета домати, тиквички и патладжани. Зеленчуците трябва да са наполовина потопени в соса. Залейте зеленчуците с олио с чесън и билки.

Покрийте формата с фолио и поставете в предварително загрята на 200°C фурна за около 1 час. Определете точното време и температура на печене според вашата фурна.

След това отстранете фолиото и запечете зеленчуците за още 20-30 минути. Приятен апетит!

Ястието се подрежда по този начин, преди да се пъхне във фурната.

Реми Рататуй
Пинтерест

Калории на продуктите

Лук - 41 kcal / 100 g

Домати - 23 kcal / 100 g

Тиквички - 23 kcal / 100 g

Сладък пипер - 27 kcal / 100 g

Патладжан - 24 kcal / 100 g

Чесън - 143 kcal / 100 g

Смлян черен пипер - 255 kcal / 100 g

Растително масло - 873 kcal / 100 g

Сол - 0 kcal / 100 g

Микс от билки - 259 kcal/100 g

Вариант с яйца

Друг вариант на вкусния рататуй, вдъхновен от едноименния анимационен филм, е с добавени яйца. За него ви трябват:

1 тиквичка

1 патладжан

1 червена чушка

1 глава червен лук

2 супени лъжици зехтин

400 грама нарязани домати в собствен сок

4 яйца

2 супени лъжици смлян чесън

4 стръка мащерка

сол и черен пипер

Нарежете зеленчуците на кръгчета с приблизително еднакъв размер. Загрейте зехтина в тиган и добавете чесъна и мащерката. След това - всички останали зеленчуци.

Добавете сол, черен пипер и разбъркайте добре. Добавете нарязаните домати от буркана и оставете да къкри под капак 6-9 минути.

След това с шпатула нагласете четири зеленчукови кръга в тавата и върху всеки от тях счупете по едно яйце. Щом белтъкът се стегне, ястието може да се сервира на масата. Да, няма да изглежда точно като в анимационния филм, но вкусът обещава да бъде фантастичен. Друга, още по-вкусна разновидност на тази рецепта е да загърнете рататуй в омлет.

От Веселия готвач

2 бр. тиквички

2 бр. патладжан

2 бр. чушки (червена и жълта)

50 мл зехтин

черен пипер, сол

400 г домати от консерва

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 бр. печена червена чушка

1 щипка захар

мащерка

босилек

2 бр. дафинови листа

Нарежете на ситно едната глава лук и двете скилидки чесън. Запържете в сгорещен зехтин (първите 50 мл) и след като се запържат, добавете печената чушка, нарязана на ситно, доматите от консерва също ситно нарязани. Добавете щипката захар и след това мащерката, босилека, дафиновите листа и сол. Оставете да покъкри на слаб огън около 15 минути. Нарежете тиквичките, патладжаните, чушките и лука на еднакви шайби. Останалите две скилидки чесън нарежете на тънки ивици (почти прозиращи). Подгответе една тава с диаметър около 25-30 см и я намажете с 25 мл зехтин. В тавата изсипете доматения сос и го разстелете равномерно. Започнете да редите изправени едно след друго равните резенчета тиквички, патладжан, лук и чушки. Обикновено се получават два кръга в зависимост от големината на зеленчуците и тавата. След като подредите зеленчуците, добавете резенчетата чесън, като ги напъхате между шайбите. Посолете със сол и черен пипер и залейте с останалите 25 мл зехтин отгоре. Отрежете парче хартия за печене, колкото до покрие тавата, и го навлажнете с ръце. Печете на 180С градуса ястието, покрито с хартия, около 15-20 минути. След това махнете хартията и печете още 20 минути на 180°C. Не е нужно фурната да е предварително загрята.