В кухнята на Пембе от сериала „Шербет от боровинки“ винаги кипи неуморен труд. Консервативната домакиня лично надзирава прислужничките и се включва в готвенето, облечена официално.
Всеки път, когато нейният любим Абдулах предстои да се ядоса за новина, която ще му сервира, Пембе го тъпче с лакомства. А когато неприятностите са повече, не се задоволява да му мушне една баклавичка в устата, а подготвя по-големи количества. За една конфликтна вечеря тя подсигури на масата да има шекерпаре – много популярен сиропиран десерт в Турция, който се приготвя по следния начин:
Продукти:
масло - 125 г
грис - 1 к.ч.
захар - 1 к.ч.
яйца - 3 бр.
бакпулвер - 1 пакетче
брашно - за средно меко тесто
За сиропа:
вода - 1 л
захар - 1 кг
За украса:
ядки - по избор
Приготвяне:
Разбиваме маслото с гриса, яйцата (заделяме 1 жълтък), захарта, брашното и бакпулвера. Замесваме тесто от получената смес и оформяме топки, които леко се приплескват с ръка и се намазват с отделения предварително жълтък.
В средата на всяка топка поставяме ядка, след което поставяме сладките в тавичка и изпичаме на умерена фурна.
За сиропа: кипваме водата със захарта и щом сладките поизстинат, ги заливаме с още топлия сироп. Добре е да се напоят с течността, така че се препоръчва да се консумират поне половин час, след като ги приготвите.
