0

В кухнята на Пембе от сериала „Шербет от боровинки“ винаги кипи неуморен труд.  Консервативната домакиня лично надзирава прислужничките и се включва в готвенето, облечена официално.

Всеки път, когато нейният любим Абдулах предстои да се ядоса за новина, която ще му сервира, Пембе го тъпче с лакомства. А когато неприятностите са повече, не се задоволява да му мушне една баклавичка в устата, а подготвя по-големи количества. За една конфликтна вечеря тя подсигури на масата да има шекерпаре – много популярен сиропиран десерт в Турция, който се приготвя по следния начин:

Продукти:

масло - 125 г

грис - 1 к.ч.

захар - 1 к.ч.

яйца - 3 бр.

бакпулвер - 1 пакетче

брашно - за средно меко тесто

За сиропа:

вода - 1 л

захар - 1 кг

За украса:

ядки - по избор

Приготвяне:

Разбиваме маслото с гриса, яйцата (заделяме 1 жълтък), захарта, брашното и бакпулвера. Замесваме тесто от получената смес и оформяме топки, които леко се приплескват с ръка и се намазват с отделения предварително жълтък.

В средата на всяка топка поставяме ядка, след което поставяме сладките в тавичка и изпичаме на умерена фурна.

За сиропа: кипваме водата със захарта и щом сладките поизстинат, ги заливаме с още топлия сироп. Добре е да се напоят с течността, така че се препоръчва да се консумират поне половин час, след като ги приготвите.