0

Л егендарният детектив Ераст Фандорин и неговата дясна ръка Масахиро Шибата се завръщат за едно невероятно приключение. Заглавието на новата книга на Борис Акунин „Яма“ има четири значения, но какви са те ще разберете, когато се вглъбите в книгата. „Това е един непланиран, неочакван и от самия мен роман“, пише Акунин. „Благодарение на него се откъснах от всякакви мрачни мисли. Надявам се книгата да поразведри поне за малко и всички читатели“, казва писателят.

Неговите детективски умения са легендарни. Никой престъпник няма шансове срещу Ераст Фандорин, един от най-популярните герои на Борис Акунин. Ето че може да се насладим на неговото триумфално завръщане, при това в компанията на верния му помощник Масахиро Шибата. В „Яма“ Маса влиза изцяло в ролята на доктор Уотсън, за да разкаже една забравена история, изпълнена с шокиращи тайни и сърдечни рани. Двамата с Фандорин се изправят срещу поредно предизвикателство, покрай което ще се сблъскат с жестоки злодеи и фатални жени.

Какво по-добро начало за голямо приключение от първия ден на двадесети век? Фандорин и Маса са поканени от мосю Дез Есар в неговия красив замък. Дез Есар, който е френски потомък на фамилията Фон Дорн, им разказва за необичайна семейна реликва – портрет на някоя си Летиция фон Дорн. Портретът няма никаква художествена стойност, но един чужденец иска да го получи на всяка цена. Дез Есар категорично отказва да го продаде и в резултат е убит, а картината изчезва.

Фандорин и Маса моментално започват свое разследване, което ще се окаже по-сложно и опасно от всичко, с което са се сблъсквали досега. То ги отвежда до подземията на парижкото метро, където попадат по следите на жестока банда. Но тепърва им предстоят още по-сериозни изпитания. Враговете им се оказват все по-многобройни и винаги успяват да ги изпреварят в преследванията из цяла Европа, заредени с много интриги и съдбоносни тайни.

Оцеляването звучи като мисия невъзможна за железния тандем. Фандорин и Маса едва не стават жертва на млад убиец камикадзе, а междувременно една красива наследница на колосално богатство търси помощта им и им навлича още проблеми. Противниците им стават все по-могъщи – мафията, японските триади, като че ли и самият Дявол. Стига се и до момент, в който Маса трябва сам да се изправи срещу всички тях, прилагайки в действие безценните уроци на великия детектив.

С шеметно действие, изненадващи обрати и зрелищни преследвания „Яма“ надминава всички очаквания. Борис Акунин – както вероятно знаете, това е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили - не изневерява на стила си, добавяйки източна философия и митология към приключенията на невероятния тандем. Романът е своеобразно продължение на „Просто Маса“, в който за първи път видяхме най-верния човек на Фандорин да се развихря с пълна сила. И тук Маса се проявява като истински супермен, избягвайки смъртоносни удари от всички страни, а разсъжденията му за живота и в частност за жените са чудесна възможност да се насладим на чувството за хумор на Акунин.