0

В една тиха спокойна нощ през 1990 г. Бърни Спунър от Нова Зеландия приковава с брадва главата на жена си за възглавницата. Ударът е внезапен и толкова силен, че тя дори не успява да гъкне, умира в съня си. След това Бърни се насочва към стаята на децата си и им обещава заря. За целта обаче трябва да изнесат всички непотребни вещи на двора и да ги струпат на купчина. Спунър домъква и някои мебели за обем. Полива обилно всичко с бензин. Преди да драсне клечката обаче, има да се погрижи за още един малък детайл. Влиза обратно в къщата, премества окървавения труп на жена си на стол, овързва я с чаршафи. След което преспокойно избутва „трона” към импровизираната клада.

Децата са в шок, но бащата ги успокоява: „Радвайте се! Вашата майка си беше продала душата на дявола. Огънят ще я пречисти и тя ще отиде в рая”.

За съдебните органи няма съмнение, че Бърни е превъртял. Изпращат го в психиатрична клиника и след време ужасното престъпление е забравено. Но името на Спунър попада отново на страниците на новозеландските вестници. Този път смахнатият мъж твърдял, че в него се е вселил Принца на мрака.

Експеримент

Психиатрите, които неведнъж са виждали подобни превъплъщения, се усмихвали скептично. Въпреки всичко един от докторите предложил заради експеримента да спретнат на болния една консултация със свещеник. Обърнали се към пастора от Обединената църква на Христос Елф Бунд.

Санитарите откарали Бърни при преподобния отец, добре пакетиран в усмирителна риза. Църковният служител изслушал търпеливо воплите и ругатните на пациента. Колкото по-неистово крещял Бърни Спунър, толкова повече пасторът и помощниците му се убеждавали, че в тялото му се е вселил дявол. Това не можело да остане така. Дяволът трябва да бъде изгонен, решил пастор Бунд.

Накарали санитарите да разсъблекат мъжа, да го положат на скамейка и да го държат здраво, за да не може да се измъкне. Докато го приготвяли за ритуала, църковните служители отишли до близкия магазин за минерална вода и зехтин. Спунър се съпротивявал отчаяно, но неравната борба бързо го изтощила. Накрая утихнал и се заслушал в молитвата, като от време на време се разтърсвал от конвулсии.

Церемонията била преустановена, след като Спунър заспал омаломощен. Дори не усетил, когато му надянали отново усмирителната риза и го откарали обратно в клиниката. Скоро след това дошла сметка от Обединената църква за 12 000 долара. Ръководството на клиниката било възмутено до краен предел - толкова пари за едно съмнително мероприятие. Тогава се сетили за доктора, който предприел инициативата и осъществил контакта с пастора. Проверката установила, че той е активист на църквата. В крайна сметка платили за консултацията, но само 500 долара. И останали да се чудят дали все пак пасторът не е свършил наистина работата, за която е бил повикан. Или всичко е било лъжа и измама.

Сеанси

Доста по-рано - през 1949 г., в Джорджтаун 13-годишно момче решава да се изпробва да направи спиритически сеанс. В тези години викането на духове е модерно занимание сред възрастни и деца. Момчето извършва някакви действия и след като никой не се появява, си ляга разочаровано. По някое време се събужда от странен шум - все едно някой се разхожда край него. Чува тежки въздишки и отново тежките стъпки. Това се повтаря и на следващата нощ. Родителите решават, че е духът на починал неотдавна роднина, който бил много привързан към детето. Но духът се държал странно за любящ чичо - започнали да изчезват дрехи и вещи на момчето и да се появяват на неочаквани места. Необичайни неща се случвали и в училище. Преподавателите започнали да се кръстят в присъствие на детето и посъветвали родителите да потърсят помощ.

Диагноза

Свещеникът бързо поставил „диагноза” на момчето: обсебен от дявола. Обредът по изгонването му продължил 10 седмици. По време на сеансите момчето демонстрирало неподозирана сила. По време на една от молитвите изтръгнало книгата и я разкъсало дивашки на ситни парчета. Присъстващите били толкова шокирани. От уста на уста, както често се случва, се родила легендата, че книгата е била превърната в конфети. Всъщност може да се спори за ефекта от всичките ритуали, защото момчето се нахвърлило с нож дори срещу майка си. Дали това е било преломният момент, след който е настъпило разкаянието, или молитвите са помогнали - във всеки случай буйният момък пораснал и се превърнал в ревностен католик и голям моралист.

Римокатолическата църква смята, че бесовете, вселили се в човека, могат да имат две проявления: стъпки, почуквания, потропвания, неприятна миризма, движение на предмети. Или видими изменения в поведението на човека, който става заядлив и избухлив, държи се непристойно, тялото му се гърчи в конвулсии. През 1928 г. в щата Айова (САЩ) е популярна историята за жена, която била обсебена от дявола в продължение на 14 години. Болестта й се заключавала в това, че изпитвала физическо отвращение към църквата и всякакви предмети, свързвани с религиозния култ. Жената била на 30 години, когато решила да се подложи на обред за изгонване на нечистите сили. Историята гласи, че още при първите ритуални слова тя „изхвръкнала” и се залепила за стената високо над вратата на храма. Стената била абсолютно гладка и нямало за какво да се закрепи, но с мъка успели да отделят тялото й оттам. Това продължило 23 дни. През това време в сградата на църквата се чували шумове, които карали хората да изпадат в ужас. След това нечистият дух напуснал тялото на жената и стените на храма, но след време се върнал обратно. Чак след втория обред той се изселил от „обекта” завинаги.

Репортаж

През октомври 1991 г. по един телевизионен канал в САЩ е излъчен репортаж за изгонване на бесовете от 16-годишната американка Джина. Успехът на репортажа е грандиозен. В този ден пред телевизора се събират около 40% от зрителите в страната. Епископ Кит Силамонс, който е разрешил показването на обреда, заявява пред телевизионните камери: „Дяволът действително съществува. Той е силен и много активен”. Джина няма никаква полза от това, че се е превърнала в телевизионна звезда. Даже напротив - веднага след излъчването на репортажа тя е изпратена в психиатрична клиника. От която така и не излиза.