0

Х асковски бизнесмен, висаджия още от 90-те години, съратник на Димитър Желязков-Митьо Очите и бос на проститутките на юг. 

Става въпрос за Валентин Подмолов-Подмола. 43-годишният мъж е застрелян показно посред бял ден в центъра на Хасково от килъри без маски. Убийците успяват да избягат, а престъплението не е разкрито, както всички други поръчкови убийства.

Нападението

4 ноември 2002 г., следобед, в Хасково. Подмолов се движи по ул. „Петко Славейков“ до номер 9. Към него приближават трима мъже без маски и стрелят от упор. Три куршума улучват в главата Подмола и той умира на място.  

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Гръмнаха автокрадеца Драшко пред жена му!

Свидетели чуват приглушени изстрели от пистолет и веднага след това виждат как трима мъже тичат към парка. Според очевидци нападателите са били облечени в черни дрехи. Те засекли Подмола, извадили нещо, с което го ударили, стреляли и избягали. 

На мястото на убийството са намерени четири гилзи. Оръжието на убийците е малък 6,35-милиметров пистолет.  

Разследването

Незабавно започва проверка на всеки съмнителен автомобил по пътищата в района. Разследването на убийството се ръководи лично от директора на РДВР – Хасково, полк. Иван Петров. 
“Започваме с издирване на извършителите, ще се проверяват и връзките на Подмолов с Митьо Очите“, заявяват следователите. 

Според полицаи те се познават от 90-те години, когато били "редници" във ВИС. Двамата работели в съдружие на морето, където Подмола ръководел бургаските и несебърските заведения на Димитър Желязков. Лежали заедно в ареста, а по-късно били съпроцесници по обвинение за въоръжен грабеж на тирове, който се свързва с бившата силова групировка ВИС. За Подмолов полицаи твърдят, че е бил замесен в бизнеса с наркотици и проституция и в Южна България. 

Версии

По оперативна информация на полицаите убийството на Подмолов е поръчано от човек в тогавашната групировка СИК и извършено от криминално проявени от Димитровград, но не са събрани доказателства за това. 

Основната версия за показния разстрел на Подмола е неизплатени дългове, което също не е доказано.

Бащата на убития твърди пред разследващите, че не знае да е получавал заплахи и че няма представа защо е разстрелян.   

Според запознати апартамент на ул. „Петко Славейков“ 9, пред който става убийството, е публичен дом. Хасковлии твърдят, че жилището било купено от Подмолов на безценица, след като негов длъжник фалирал. Многократно разработван от полицията за сводничество Подмола никога не е осъждан.  

Друга версия за показното му убийство е война между превозвачи в района. В битката за вземането на транспортни линии са подпалени автобуси. Но според запознати транспортната фирма, зад която стои Подмола, е само параван за пране на пари от наркобизнес. 

Разпитът на целия кримиконтингент в Хасковско не помага на полицията да разкрие нито кой убива Валентин Подмолов, нито защо е поръчано ликвидирането му. 

Брат му го наследява 

След убийството на Валентин Подмолов негов достоен наследник става брат му Антоан, смятат полицаи. 

Мъжът се заселва в поморийското село Каменар. През януари 2019 г. са спипани двама наркодилъри, които издават, че се снабдяват с дрога от Малкия Подмол в Каменар. Полицията атакува луксозната двуетажна къща на 56-годишния Антоан в селото на ул. „Алакария“ и открива боеприпаси и наркотици. 

Подмола е обвинен, че е държал 1 кг коноп в къщата си.

Къщата на Малкия Подмол в Каменар

 Къщата на Малкия Подмол в Каменар
Архив

По време на разследването е установено, че той е поръчал и давал указания в телефонни разговори на мъж, който да го снабди с това количество, което трябвало да бъде произведено в Петрич и София и пренесено до Каменар. Една от пратките е заловена в района на Карнобат. 

Според разследващите Подмолов създал стройна организация за дистрибуция на дрога от дома му в Каменар до Хасково и Кърджали. Прокуратурата твърди, че давал мостри на клиентите и ако те одобрят стоката, започвал пласмент.  

През 2020 г. Антоан Подмолов е осъден на 6 г. затвор за разпространение на наркотици.   Според запознати Димитър Желязков и Антоан Подмолов имали фирми чрез подставени лица в Ивайловградско, които се занимават с добиването на строителния материал за облицовка гнайс от кариерите край града и с обработването на гнайсови плочи. Занимавали се и с изкупуването на гъби. Джипът на техен конкурент бил взривен, но няма разкрити виновни. Мъжът обаче се отказва от бизнеса.  

В Каменар Антоан живеел сам и не контактувал много с хора от селото. Твърди се, че близките му отношения с Митьо Очите са останали назад във времето, дори в известен период от време били обтегнати.