Щ руделът печели голяма популярност през XVIII век по време на Хабсбургската монархия в Австрия. Оттогава става част от националните кухни на Швейцария, Холандия, Италия, както и на Балканите. Всъщност щруделът е създаден на основата на ориенталската баклава и сладките видове баница. А самата дума за този вкусен десерт идва от старонемски език и означава „водовъртеж“. Най-старата записана на ръка рецепта е от 1696-а и се пази във Виенската библиотека, обяснява Иван Звездев.
Ето сладки идеи от zvezdev.com за щрудел, баница и баклава, вдъхновени от различни региони на страната ни.
Черешов с крема сирене
Необходими продукти:
- 300-400 г череши
- 1-2 круши
- 2 листа домашно точени кори (6 бр. фино точени)
- 1 пакет краве масло – 125 г
- кристална захар за поръсване
- щипка настъргано индийско орехче
За крема:
- 1 пакет крема сирене – 125 г, или извара
- 5-6 с.л. пудра захар (1/2 ч.ч.)
- 2 равни с.л. нишесте
Начин на приготвяне:
В купа слагаме крема сиренето, поръсваме с пудра захар. Смачкваме с вилица и добавяме нишестето.
Нарязваме круши на тънки филийки. Разтваряме първата кора и я намазваме с разтопено краве масло. Покриваме с втората кора, намасляваме и нанасяме крема, като го разпределяме по цялата повърхност. До средата на кората редим филийки круши и поръсваме с настъргано индийско орехче. Отгоре разпределяме обезкостените череши и навиваме на руло по дължина, като прегъваме краищата. Прехвърляме в тавичка, правим малки прорези по повърхността на рулото и поръсваме с кристална захар.
Поставяме в предварително затоплена фурна и печем на 180 градуса за 30-40 минути. Поръсваме с пудра захар и поднасяме с топка сладолед или разбита сметана.
Тригуни с локуми
Необходими продукти:
- 1/2 пакет точени кори за баница – 200 г
- 1/2 пакетче краве масло – 70 г
- 10 парчета локум – 100 г
За сиропа:
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. захар
- 1 с.л. розова вода – по желание
За плънката:
- 50 г смлени орехови ядки
- 4 с.л. галета
- 1/4 ч.л. канела
- 1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Орехите се мелят с една лъжица захар, канела и 1 лъжица галета. Маслото се разтопява. Един лист от точените кори се прегъва надве, намазва се с масло, прегъва се още веднъж, за да се получи лента, широка 10 см. Отново се намазва с масло. В началото се покрива с 1-2 лъжици от плънката. Слага се едно кубче локум, нарязано на три парчета. Листът се прегъва, за да се оформи триъгълник. Слага се в тава. Приготвят се и останалите тригуни. Прави се прорез върху всяка. Пекат се на 180 градуса в предварително затоплена фурна за 20-25 минути.
Приготвя се сироп, като се кипва вода и захар. Вари се 5 минути. (Полива се с розова вода – по желание). Оставя се да изстине. С готовия сироп се заливат горещите изпечените тригуни.
Млечна по оряховски
Необходими продукти:
- 1 пакет юфка (200 г)
- 50 г краве масло
За заливката:
- 1 л прясно мляко
- 5 яйца
- 1-1 1/2 ч.ч. захар – 200 г
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват леко заедно със захарта, налива се мляко и се добавя ванилия. Размесва се добре. Юфката се поставя в тава (30 см) в предварително затоплена фурна на 160 градуса и се запича за 10 минути. Изважда се от фурната и залива с разбитите яйца и мляко. Връща се във фурната и се запича за 45 минути на 180 градуса. След изваждане се намазва с масло и поднася.
Втасала сладка
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 150-200 г краве сирене
- 250 мл прясно мляко
- 200 мл олио
- 6 яйца
- 30 г прясна мая
- 1 щипка сол
За сиропа:
- 2 ч.ч. захар
- 2 пакетче ванилия на прах
Начин на приготвяне:
Размиваме натрошената мая заедно с част от прясното мляко. Прехвърляме към яйцата, наливаме и останалото мляко. Поръсваме със сол, разбъркваме. Прибавяме на части брашното, замесваме меко тесто. Разделяме го на 6 равни части, всяка от които премесваме и оформяме на питка. Оставяме ги да втасат за 10 минути.
Разточваме първата питка на тънка кора, която обилно намасляваме. Върху нея поставяме втората кора, намасляваме, слагаме и третата кора. Отгоре намасляваме и поръсваме със сирене. Завиваме на руло, усукваме, като леко изтегляме. Поставяме в обилно намаслена тава. По същия начин оформяме и второто руло.
Оставяме баницата да втаса за 20 минути, след което я печем на 180 градуса в продължение на 30 минути или докато се зачерви.
Приготвяме сиропа. Към 3 ч.ч. вода прибавяме захарта и ванилията. Изчакваме сиропа да заври, след което го поливаме върху нарязаната на парчета охладена баница. Консумираме я, след като изстине.
С халва
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 1 кубче прясна мая
- 1 с.л. захар
- 1 щипка сол
- 1/2 ч.ч. олио за намазване
За плънката:
- 2 кутии локум
- 100 г халва
- 1 ч.ч. орехи
- 2 с.л. какао за поръсване
За сиропа:
- 900 г захар
- 2 ванилии на прах
Начин на приготвяне:
Размесваме прясна мая с 1 с.л. захар. Намачкваме я и прехвърляме в купа с 250 мл топла вода. Разбъркваме, поръсваме с щипка сол и на части прехвърляме предварително пресято брашно. Замесваме меко тесто, което разделяме на 2 части и разточваме на тънки кори. Намазваме първата кора с олио, в единия край разпределяме половината от нарязания на филийки локум, смлени орехи и настъргана халва, поръсваме с какао. Завиваме на руло и усукваме. По същия начин правим и втората кора. Оформяме двете рула на охлювче и оставяме тестото да втаса в намаслена тава.
След като рулата удвоят обема си, ги нарязваме на парченца. Поставяме в предварително затоплена фурна. Печем на 200 градуса за 10-15 минути, след което намаляваме температурата до 150 градуса и печем за още 15 минути или докато баницата се зачерви. Оставяме я да изстине, а през това време приготвяме сиропа.
В 1,2 л вода слагаме захар. Варим 10 минути, в самия край слагаме ванилиите. Поливаме охладената баница с горещия сироп. Покриваме с фолио и оставяме да поеме сиропа за 1 нощ, след което поднасяме. Ако използваме готови кори за баницата, за двете рула ще са ни необходими 4-8 листа според тяхната дебелина.
Златоградска
Необходими продукти:
- 1 пакет готови точени кори – 400 г
- 1 кутия локум – 250 г
- 500 г захар
- 250 г смлени орехови ядки
- 125 г масло
- 125 мл олио
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява и се смесва с олиото. Ореховите ядки се мелят на дребно с една лъжица захар. Корите се слагат на масата. Взимат се два листа и прегъват надве. Намазват се с мазнина, поръсват се обилно с орехови ядки. В единия край на кората се слага редичка от нарязания на малки парчета локум. Навива се на руло. По този начин се приготвят и останалите кори. Рулата се подреждат плътно едно до друго в намазнена тава. Баклавата се пече 15-20 минути в умерено загрята фурна (при температура 150 градуса) или докато добие светлокафяв цвят.
Приготвя се сироп, като захарта се изсипва в малка тенджера и се залива с половин литър студена вода. Слага се на котлона и се кипва, като се разбърква. Горещата изпечена баклава се залива с изстиналия захарен сироп (или обратно – изстиналата баклава се залива с горещ сироп). След това се завива с кухненска кърпа, оставя се да се напои добре и се поднася, като се нарязва на малки цилиндърчета.
Крем-баклава
Необходими продукти:
- 1 пак. фини точени кори
- 25 г краве масло
- смлени орехови ядки за декорация
За крема:
- 220-250 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 50 г захар
- 2-3 равни с.л. брашно (30-35 г)
- 100 г краве масло
- 1 пакетче ванилова захар (2 ванилии на прах)
За захарния сироп:
- 1 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
Приготвяме крема. Завираме 2/3 от млякото и захарта, прибавяме маслото. В купа разбиваме яйцата с останалото студено прясно мляко и брашното. Поливаме на тънка струйка към млечната смес, като разбъркваме непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Добавяме ваниловата захар, отново разбъркваме. В друг съд разтопяваме маслото, с част от него намазняваме дъното на кръгла тава.
Подреждаме половината от корите, през три пласта намазваме с разтопено масло. Изсипваме готовия крем, редим три кори, масло, отново три кори. Стърчащите краища на корите завиваме навътре. Разрязваме баклавата на парчета. Печем в средата на умерено загрята фурна за около 20-25 минути.
Приготвяме захарния сироп. В малка тенджерка на котлона поставяме захарта с 2 ч.ч. вода, варим няколко минути. Поливаме върху горещата баклава. Оставяме сиропа да попие, сервираме десерта охладен. По желание декорираме със смлени орехови ядки.