Щ руделът печели голяма популярност през XVIII век по време на Хабсбургската монархия в Австрия. Оттогава става част от националните кухни на Швейцария, Холандия, Италия, както и на Балканите. Всъщност щруделът е създаден на основата на ориенталската баклава и сладките видове баница. А самата дума за този вкусен десерт идва от старонемски език и означава „водовъртеж“. Най-старата записана на ръка рецепта е от 1696-а и се пази във Виенската библиотека, обяснява Иван Звездев.

Ето сладки идеи от zvezdev.com за щрудел, баница и баклава, вдъхновени от различни региони на страната ни.

Черешов с крема сирене

Необходими продукти:

  • 300-400 г череши
  • 1-2 круши
  • 2 листа домашно точени кори (6 бр. фино точени)
  • 1 пакет краве масло – 125 г
  • кристална захар за поръсване
  • щипка настъргано индийско орехче

За крема:

  • 1 пакет крема сирене – 125 г, или извара
  • 5-6 с.л. пудра захар (1/2 ч.ч.)
  • 2 равни с.л. нишесте

Начин на приготвяне:

В купа слагаме крема сиренето, поръсваме с пудра захар. Смачкваме с вилица и добавяме нишестето.

Нарязваме круши на тънки филийки. Разтваряме първата кора и я намазваме с разтопено краве масло. Покриваме с втората кора, намасляваме и нанасяме крема, като го разпределяме по цялата повърхност. До средата на кората редим филийки круши и поръсваме с настъргано индийско орехче. Отгоре разпределяме обезкостените череши и навиваме на руло по дължина, като прегъваме краищата. Прехвърляме в тавичка, правим малки прорези по повърхността на рулото и поръсваме с кристална захар.

Поставяме в предварително затоплена фурна и печем на 180 градуса за 30-40 минути. Поръсваме с пудра захар и поднасяме с топка сладолед или разбита сметана.

Тригуни с локуми

Необходими продукти:

  • 1/2 пакет точени кори за баница – 200 г
  • 1/2 пакетче краве масло – 70 г
  • 10 парчета локум – 100 г

За сиропа:

  • 1/2 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 с.л. розова вода – по желание

За плънката:

  • 50 г смлени орехови ядки
  • 4 с.л. галета
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Орехите се мелят с една лъжица захар, канела и 1 лъжица галета. Маслото се разтопява. Един лист от точените кори се прегъва надве, намазва се с масло, прегъва се още веднъж, за да се получи лента, широка 10 см. Отново се намазва с масло. В началото се покрива с 1-2 лъжици от плънката. Слага се едно кубче локум, нарязано на три парчета. Листът се прегъва, за да се оформи триъгълник. Слага се в тава. Приготвят се и останалите тригуни. Прави се прорез върху всяка. Пекат се на 180 градуса в предварително затоплена фурна за 20-25 минути.

Приготвя се сироп, като се кипва вода и захар. Вари се 5 минути. (Полива се с розова вода – по желание). Оставя се да изстине. С готовия сироп се заливат горещите изпечените тригуни.

Млечна по оряховски

Необходими продукти:

  • 1 пакет юфка (200 г)
  • 50 г краве масло

За заливката:

  • 1 л прясно мляко
  • 5 яйца
  • 1-1 1/2 ч.ч. захар – 200 г
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват леко заедно със захарта, налива се мляко и се добавя ванилия. Размесва се добре. Юфката се поставя в тава (30 см) в предварително затоплена фурна на 160 градуса и се запича за 10 минути. Изважда се от фурната и залива с разбитите яйца и мляко. Връща се във фурната и се запича за 45 минути на 180 градуса. След изваждане се намазва с масло и поднася.

Втасала сладка

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 150-200 г краве сирене
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 мл олио
  • 6 яйца
  • 30 г прясна мая
  • 1 щипка сол

За сиропа:

  • 2 ч.ч. захар
  • 2 пакетче ванилия на прах

Начин на приготвяне:

Размиваме натрошената мая заедно с част от прясното мляко. Прехвърляме към яйцата, наливаме и останалото мляко. Поръсваме със сол, разбъркваме. Прибавяме на части брашното, замесваме меко тесто. Разделяме го на 6 равни части, всяка от които премесваме и оформяме на питка. Оставяме ги да втасат за 10 минути.

Разточваме първата питка на тънка кора, която обилно намасляваме. Върху нея поставяме втората кора, намасляваме, слагаме и третата кора. Отгоре намасляваме и поръсваме със сирене. Завиваме на руло, усукваме, като леко изтегляме. Поставяме в обилно намаслена тава. По същия начин оформяме и второто руло.

Оставяме баницата да втаса за 20 минути, след което я печем на 180 градуса в продължение на 30 минути или докато се зачерви.

Приготвяме сиропа. Към 3 ч.ч. вода прибавяме захарта и ванилията. Изчакваме сиропа да заври, след което го поливаме върху нарязаната на парчета охладена баница. Консумираме я, след като изстине.

С халва

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 1 кубче прясна мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 щипка сол
  • 1/2 ч.ч. олио за намазване

За плънката:

  • 2 кутии локум
  • 100 г халва
  • 1 ч.ч. орехи
  • 2 с.л. какао за поръсване

За сиропа:

  • 900 г захар
  • 2 ванилии на прах

Начин на приготвяне:

Размесваме прясна мая с 1 с.л. захар. Намачкваме я и прехвърляме в купа с 250 мл топла вода. Разбъркваме, поръсваме с щипка сол и на части прехвърляме предварително пресято брашно. Замесваме меко тесто, което разделяме на 2 части и разточваме на тънки кори. Намазваме първата кора с олио, в единия край разпределяме половината от нарязания на филийки локум, смлени орехи и настъргана халва, поръсваме с какао. Завиваме на руло и усукваме. По същия начин правим и втората кора. Оформяме двете рула на охлювче и оставяме тестото да втаса в намаслена тава.

След като рулата удвоят обема си, ги нарязваме на парченца. Поставяме в предварително затоплена фурна. Печем на 200 градуса за 10-15 минути, след което намаляваме температурата до 150 градуса и печем за още 15 минути или докато баницата се зачерви. Оставяме я да изстине, а през това време приготвяме сиропа.

В 1,2 л вода слагаме захар. Варим 10 минути, в самия край слагаме ванилиите. Поливаме охладената баница с горещия сироп. Покриваме с фолио и оставяме да поеме сиропа за 1 нощ, след което поднасяме. Ако използваме готови кори за баницата, за двете рула ще са ни необходими 4-8 листа според тяхната дебелина.

Златоградска

Необходими продукти:

  • 1 пакет готови точени кори – 400 г
  • 1 кутия локум – 250 г
  • 500 г захар
  • 250 г смлени орехови ядки
  • 125 г масло
  • 125 мл олио

Начин на приготвяне:

Маслото се разтопява и се смесва с олиото. Ореховите ядки се мелят на дребно с една лъжица захар. Корите се слагат на масата. Взимат се два листа и прегъват надве. Намазват се с мазнина, поръсват се обилно с орехови ядки. В единия край на кората се слага редичка от нарязания на малки парчета локум. Навива се на руло. По този начин се приготвят и останалите кори. Рулата се подреждат плътно едно до друго в намазнена тава. Баклавата се пече 15-20 минути в умерено загрята фурна (при температура 150 градуса) или докато добие светлокафяв цвят.

Приготвя се сироп, като захарта се изсипва в малка тенджера и се залива с половин литър студена вода. Слага се на котлона и се кипва, като се разбърква. Горещата изпечена баклава се залива с изстиналия захарен сироп (или обратно – изстиналата баклава се залива с горещ сироп). След това се завива с кухненска кърпа, оставя се да се напои добре и се поднася, като се нарязва на малки цилиндърчета.

Крем-баклава

Необходими продукти:

  • 1 пак. фини точени кори
  • 25 г краве масло
  • смлени орехови ядки за декорация

За крема:

  • 220-250 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 50 г захар
  • 2-3 равни с.л. брашно (30-35 г)
  • 100 г краве масло
  • 1 пакетче ванилова захар (2 ванилии на прах)

За захарния сироп:

  • 1 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

Приготвяме крема. Завираме 2/3 от млякото и захарта, прибавяме маслото. В купа разбиваме яйцата с останалото студено прясно мляко и брашното. Поливаме на тънка струйка към млечната смес, като разбъркваме непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Добавяме ваниловата захар, отново разбъркваме. В друг съд разтопяваме маслото, с част от него намазняваме дъното на кръгла тава.

Подреждаме половината от корите, през три пласта намазваме с разтопено масло. Изсипваме готовия крем, редим три кори, масло, отново три кори. Стърчащите краища на корите завиваме навътре. Разрязваме баклавата на парчета. Печем в средата на умерено загрята фурна за около 20-25 минути.

Приготвяме захарния сироп. В малка тенджерка на котлона поставяме захарта с 2 ч.ч. вода, варим няколко минути. Поливаме върху горещата баклава. Оставяме сиропа да попие, сервираме десерта охладен. По желание декорираме със смлени орехови ядки.