0

Р одните звезди спасяват кучета и котки и се грижат сърцато за тях, показа проверка на „Телеграф“. Актрисата Йоана Темелкова и синоптичката Никол Станкулова празнуват рождените дни на домашните любимци с торти и много сторита и снимки в социалните мрежи. Двете винаги са споделяли публично любовта си към животните и загрижеността им към тях.

Семейство

Актрисата Йоана Темелкова има голямо семейство. Освен нейната половинка Мартин Гяуров и сина й Филип имат и още две кучета и една котка. Усмихнатата българска актриса винаги е показвала любовта си към животните. „Това е моето лекарство. Моят отдушник, който не иска нищо в замяна. Уникално нещо е кучето, хора! Уникално“, споделя Йоана в профила си в Инстаграм.

Йоана Темелкова със семейството си и кучето.

 Йоана Темелкова със семейството си и кучето.
ИНСТАГРАМ / ФЕЙСБУК

Наскоро дори беше публикувала, че търси дом на кученце, което за момента е приютено в хотел за кучета, в който отсядат нейните любимци, когато я няма. Най-възрастният четирикрак член в семейството на Темелкова и Гяуров е кученцето Пърси, което миналото лято направи 8 годинки и Йоана сподели дълъг пост в негова чест. „Днес Пърси става на 8 години! Най-прекрасното куче! Най-добрият и верен приятел! Най-чистата душа на света! От седмица е в хотел, защото много пътуваме и когато днес отидохме с Филип да му занесем “торта”, той ни изпрати със спокойните си очи, знаещи, че след няколко дни ще се върнем, за да си го приберем и да сме отново заедно - петимата. Обичам го толкова много, че не мога да изразя тази любов с думи. А и няма нужда. Честит да си, Пърсляче! ❤️❤️❤️ Благодаря ти, че те има“. По-малкото куче Айра, чието име е измислено от Филип, има доста интересна история с осиновяването. Първоначално семейството трябва да е само приемен дом, докато Айра не отлети към Германия. „Айра се оказа липсващата част от нашето семейство. Трябваше да пътува за Германия. Трябваше да сме само приемен дом. Имаше осиновител. Знаехме, че ще се чувства прекрасно при него. Но… тя се оказа много специално куче. И тук не става дума за това дали сме се привързали към нея, става дума за намиране на едни души, които сякаш са се търсили винаги. И…  вече сме 6-членно семейство - 2 кучета, котка, дете и ние двамата - партито е пълно! Но пък още една жена имаме на фронта! Не съм вече сама?!  И сме щастливи. Много! Добре дошла в нашето семейство, Айра! Щастлива съм, че не сме приемен дом за теб, а ТВОЯТ дом“, обяви Йоана официално още миналото лято. 

Гръмотевици

Домашният любимец на синоптичката Никол Станкулова е голдън ретривърът Берта. Никол й се радва и се грижи за нея вече 9 години. За рождения ден на кучето стопанката качи снимка с балон и кучешка торта на Берта. В личния си профил тя споделя много често снимки както с Берта, така и с други кученца, като изразява любовта си към тях. „Най-големият страх на Берта са гръмотевиците“, разказва тя. Подобно на Темелкова Никол също търси семейства на бездомни кучета.

През 2021 г. Станкулова освен че ни запознаваше с предстоящите температури през седмицата, показваше кученца, които си търсят дом. „Най-хубавото време от годината! Коледа? Време за надежда! ❤️ Всеки петък в прогнозата за времето ще ви срещаме с нашите нови приятели, които си търсят дом, а в замяна предлагат огромната си и безусловна любов“, е написала в един от постовете си в Инстаграм. А на снимка с любимото й животинче намираме надписа: „Берта, няма друг, който може днес да ме види 30 пъти и всеки път ще ми се зарадва възторжено, да ми донесе скъсана играчка и да дойде да се погушка“.

Мечта

Водещата на рубрика в „На кафе“ по NOVA Елизабет Методиева също е притежател на две кученца. Едното е чихуахуа на име Джейми, а второто е Айра, която е френски булдог. „Джейми този месец ще направи 8 годинки. Толкова много исках да имам куче, и то точно тази порода. Мисля, че породата чихуахуа са характер, който не обичат всеки. Има си предпочитания и любимци, много сложен характер. Точно като мен. Когато видях обявата за него, веднага отидох. Там имаше три животинки. Но в момента, в който видях Джейми, осъзнах, че това е моето куче. Другото ми куче Айра е на две годинки. Тя ми е подарък. За разлика от Джейми тя е много дружелюбна. Най-смешното е, когато пусна телевизора и дават някакви животни, тя започва да лае по тях и да се нервира. Джейми и Айра не се разбират определено. Ревнуват един от друг и не мисля, че това ще се промени някога“, разказа Елизабет. 

Актрисата от Народния театър София Бобчева също е горд собственик на чихуахуа на име Ромео. "Цял живот си мечтая да имам куче. Много обичам кучета. По време на пандемията това мое желание се засили още повече не само заради онова временно разрешение на щаба да излизаш от вкъщи само с куче", смее се актрисата пред Dir.bg. 

Любимият на всички певец Любо Киров се грижи за кучето Кая. Тя е порода акита-ину. Породата й е символ на предаността, незабравата и приятелството.

Любо Киров с Кая.

 Любо Киров с Кая.

Певицата Михаела Филева е собственик на две малки йоркита. Те са малко над 1 годинка и се казват Гоги и Хера. Като малка Михаела мечтаела за друга порода куче, която определено няма нищо общо с йоркширските териери. „Като дете мечтаех да имам доберман! Всичко си бях измислила - щеше да се казва Батман (представете си го с острите уши, как ме спасява при обир - истински супергерой). Имах и проекто-viral смешка с него - всеки път, когато в квартала видим котка, да го приканвам да я гони с думите “Къде е Жената котка?!”. Животът обаче често се случва между плановете ни и ето ме днес - с две йоркита, които, взети заедно, тежат колкото 1/3 доберман, но мога да взимам с мен навсякъде. Имат си и своята суперсила - козината им има над 90% сходство с човешката коса, съответно не пускат косми и имат хипоалергенно действие. Колко са сладки е само бонус“, споделя изпълнителката. Тя често качва снимки с любимците си и наскоро се пошегува в профила си в Инстаграм, че Гоги е нейният помощник за текста на новата й песен „Обсебен“.

Михаела Филева с двете йоркита.

 Михаела Филева с двете йоркита.

Любимки 

Джина Иванова от „Трамвай 5“ често споделя във фейсбук профила си снимки на домашните си любимци. Тя разкри, че всъщност нейното хоби е да се грижи за котките си. „Моето хоби са животните. Имам пет котки вкъщи и петнайсет навън, за които се грижа от душа и сърце. Имам една простреляна котка, която е с памперс. Преди три години циганите я простреляха и е с прекъснат гръбнак.

Джина Иванова.

 Джина Иванова.

Тя се движи само с предните лапи. Мога да кажа, че животните са много по-добри и благодарни от хората. Това животно постоянно ми показва благодарност. След като беше простреляна, докторите казаха, че е най-добре да се приспи, но на мен сърцето не ми го позволи и затова сега се грижа непрестанно за нея. За сметка на това тя ми дава толкова любов чрез прегръдки и целувки и виждам колко добро и чисто създание е. Едно от котетата – Даяна, също е една от любимките ми“, разказа певицата. Чарли, който е сляпо коте, но с късмет е открито от блогъра Йоана-Йоко.

Йоана-Йоко.

 Йоана-Йоко.

Тя го вижда на улицата, докато все още е бебе, болно и сляпо. Решава да го прибере и да го излекува. След това продължава да се грижи за него в офиса й, в който неин колега също й помага, тъй като в дома си тя има още четирикраки любимци. Бялото й кученце Шугар, а породата му е Bitchon frise. Най-новият член в семейството е котето Номад, което се появява неочаквано. „Котето се роди в сервиза, в който си правя буса и буквално си дойде с името. Децата и Шугар са много развълнувани, Барт…свиква с мисълта“.

Биляна Лазарова и Моника Валериева отглеждат диви котки

 Биляниш.

  Биляниш.

Биляна Лазарова-Биляниш и Моника Валериева се радват в дома си на котки, но не каквито и да е, а диви. 
Това е рядко срещан домашен любимец в България. Котаракът на Моника Валериева се казва Карел и е от дивите котки, които са рядко срещани - бенгалска домашна. Първата сполучлива кръстоска на тази порода е осъществена в Съединените американски щати през 1963 година. Характерна специфичност за тази порода е, че обичат водата, което е нетипично за котките. Силно се привързват към стопанина си и се стремят да вземат участие интензивно в живота му. Валериева често споделя снимки на любимия си Карел в инстаграм профила си. Певицата Биляна Лазарова има малко дете, но въпреки това продължава да отглежда и четирикракия си приятел. Тя споделя, че детето й Ангел се разбира чудесно с котарака. Изпълнителката често споделя снимки с любимеца си.

Джерард Бътлър осинови Шушка

Джерард Бътлър с Шушка.

 Джерард Бътлър с Шушка.

Холивудската звезда Джерард Бътлър осинови българското куче Шушка, което намери на снимачната площадка в Киноцентъра по време на едно от гостуванията си у нас.
Бътлър се влюбил от пръв поглед в животинчето и дори го заведе в дома си в Лос Анджелис. Актьорът е любител на кучетата и често се присъединява към редица благотворителни инициативи. Преди две години колегата му Жан-Клод ван Дам също призова българските власти за спасяването на заловена в Норвегия чихуахуа. От официалната си страница си във Фейсбук екшън актьорът алармира, че кучето на име Рая ще бъде евтаназирано, ако Българската агенция за безопасност на храните не се задейства.