Б урканите в мазето са част от носталгията по миналото, когато добрата и домашно приготвена храна се ценеше повече от сега, когато по магазините може да се намери всичко. Но вкусът не е като онзи от едно време.
Нека се пренесем в едни по-хубави времена от гледна точка на това, че не бяхме толкова ангажирани да кибичим във Фейсбук, а имахме възможност да строим бурканите като войници. Ще го направим още по-хубаво, защото рецептите, които подбрахме специално за читателите на „Златно време“, са като старите хитове – никога не омръзват и могат да се консумират в неограничени количества.
Краставичките на Етиен Леви
Продукти:
5 килограма пресни корнишони
15 супени лъжици оцет
15 супени лъжици сол
черен пипер на зърна
чесън
копър
1-2 люти чушки (по желание)
Приготвяне:
Трябва ви празна 10-литрова туба от минерална вода. Изчистете 5 килограма корнишони от дръжките, измийте ги добре и ги поставете в тубата. Добавете по 15 супени лъжици оцет и сол, черен пипер, чесън, копър и люта чушка. Налейте вода до гърлото, затворете тубата и я разтръскайте. Претакайте по този начин всеки ден.
Чушките на Марги Хранова
Продукти:
2 кг червени чушки
2 кг зелени чушки
2 кг патладжани
300 грама олио
300 грама оцет
3 лъжици сол
Приготвяне:
Първо е необходимо да измием хубаво и да изтърбушим чушките. След това ги изпичаме заедно с измитите патладжани. Слагаме ги в една дълбока тенджера с капак, за да се задушат, а после ги почистваме. Обеленият зеленчук се дърпа, а не се реже, на ленти – широки, колкото един пръст. После кипваме оцета със солта и докато е още топъл, го изливаме върху зеленчуците. Върху тях изливаме и загрятото олио. Разбъркваме ги много хубаво и ги оставяме да престоят така за около 30 минутки. После пълним буркани с тази смес от зеленчуци, затваряме с капачки и стерилизираме за около десетина минутки.
Лютеница с моркови от Марги
Продукти:
5 кг печени и обелени чушки
2,50 кг сварени моркови
500 мл олио
1/2 буркан доматено пюре
сол на вкус
Приготвяне:
Чушките и морковите се мелят задължително на едро. Маргарита Хранова използва машина за мелене на месо. Към получената смес се добавят олиото и доматеното пюре. След това се слага на огън, докато кипне. Трябва леко да клокне и след това се посолява на вкус. След това лютеницата се разпределя в бурканчета.
Туршийката на Николина Чакърдъкова
Продукти:
камби
карфиол
моркови
зелени доматчета
люти чушки
глава целина с листата
скилидки чесън, звезден анасон
Приготвяне:
Тайната на вкусната туршия е в маринатата. Можем да я приготвим, като смесим вода, сол, оцет, захар, мед и добавим чер пипер на зърна, бахар, дафинов лист, звезден анасон. Пропорциите са според индивидуалните желания на всеки.
След като сме подредили измитите и нарязани зеленчуци в бурканите, ги заливаме с горещата марината. Обръщаме веднага буркана с капачката надолу, за да се вакуумира. Другият вариант е маринатата да е студена, а след като затворим добре бурканите и ги обърнем с капачките надолу, ги потапяме за 6-7 минути в плитък съд в с вряща вода.
Потапяме само 4-5 сантиметра от буркана – така капачките се вакуумират, без да се вари целият буркан, и зеленчуците остават хрупкави.
Чушлетата на Катето Евро
Продукти:
люти чушлета тип „рибка“ – количество по желание
1 л оцет
1 кг захар
1 л вода
сол – на вкус
чесън – почистени скилидки на вкус
копър – на око
Приготвяне:
Опукайте лютите чушлета. В голяма тенджера сложете да заврят равни количества вода, захар, оцет, като солта се добавя по ваш вкус. Преценете дали маринатата ще ви стигне за количеството чушки, което искате да направите.
Ако не ви стигне, просто сварете още с тези пропорции. Чушлетата може да се приготвят без вода, но така стават твърде наситени. След като маринатата кипне, пуснете вътре чушлетата заедно с нарязания чесън и копър. Объркайте и оставете да се охлади. Насипете в буркани, като е добре да не ги тъпчете много и да има повечко марината.
Кристи Красимирова