0

На автомобилното изложение във Франкфурт през септември ще дебютира напълно новият компактен кросоувър Opel Grandland X. Модерният високопроходим модел ще разполага с богата гама от системи и технологии за асистенция и безопасност на водача и пътниците, като ще предупреждава водача, ако установи че е уморен и ще го сигнализира, ако засече първоначални признаци на заспиване зад волана. Според изследване на ADAC в Германия, една четвърт от инцидентите с фатален край се дължат на заспиването на водача на волана при движение по магистрала. Системите, които разпознават признаци на умора и съветват водача да си почине, могат да бъдат открити в автомобилите от премиум сегмента. Сега обаче Opel предлага ползите от тази технология за аудитория като клиентите на новия Grandland X.

Черният покрив прелива плавно в изящната трета колонка, свързваща динамичната задната част.

Системата за установяване на умора на водача в новия Opel Grandland X функционира като разпознава промяна в траекторията на автомобила, което предполага умора и сънливост, респективно намалено внимание. Тя показва съобщение при контролните уреди на водача и активира акустичен сигнал. След три предупреждения на първо ниво, се появява второ предупреждение с различно съобщение при контролните уреди и по-силен звуков сигнал. Системата се връща в изходно положение при движение със скорост под 65 км/ч за 15 последователни минути. „Умората на водача е опасност за всички участници в пътното движение, не само за самите водачи”, отбелязва Петер Кюсперт - директор по продажбите и следпродажбеното обслужване в Opel. „Системата за предупреждение при умора на Opel Grandland X може да установи типичните признаци на сънливост и да напомни на водача да спира периодично по време на дълги пътувания, преди да се случило нещо по-лошо”.

Opel Grandland X е оборудван с авангарден асистент за паркиране и 360-градусова панорамна камера.

Към системата за предупреждение при умора на водача, Opel Grandland X предлага също и първокласни системи за асистенция и безопасност. В нивото на оборудване Innovation стандартно новият Opel Grandland X е оборудван със система за предупреждение за опасност от удар отпред с автоматично аварийно спиране и защита на пешеходците, авангарден асистент за паркиране и 360-градусова панорамна камера. За високата безопасност се грижат системи като автоматичният круйз-контрол с функция за спиране, който поддържа избраната скорост и дистанция до автомобила отпред и спира и ускорява кросоувъра в зависимост от това.

За спокойствието се грижи системата OnStar, която автоматично свързва пътниците с консултант за помощ.

Новият Opel Grandland X осигурява и оптимална видимост при нощно шофиране без заслепяване на останалите водачи. Предлаганите допълнително AFL LED предни светлини излъчват ярка бяла светлина, която на практика превръща нощта в ден и автоматично се адаптира към пътната ситуация. За спокойствието на водачите на Opel Grandland X се грижи и системата OnStar. Освен услугите асистенция при откраднат автомобил или Wi-Fi Hotspot за свързаност, асистентът за лична свързаност и услуги може да помогне на уморените водачи да открият паркинг или да резервират хотелска стая. Ако се появи аварийна ситуация като катастрофа, „ангелът хранител“ на Opel автоматично реагира като свързва пътниците с консултант за помощ, а не с машина.