0

С лучвало ли Ви се е да се изправите пред дилемата – да хапна нещо вредно, но вкусно, или да се придържам към диетата си? Оказва се, че можем да имаме и двете – и вкусна, и здравословна вечеря. Ключът обаче е да си я приготвите в домашни условия. Днешното ни предложение носи лек ориенталски привкус, с който се надяваме да очаровате всички вкъщи.

Случвало ли Ви се е да се изправите пред дилемата – да хапна нещо вредно, но вкусно, или да се придържам към диетата си? Оказва се, че можем да имаме и двете – и вкусна, и здравословна вечеря. Ключът обаче е да си я приготвите в домашни условия. Днешното ни предложение носи лек ориенталски привкус, с който се надяваме да очаровате всички вкъщи.

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч кисело мляко
  • ¼ ч.ч лимонов сок
  • ¾ ч.ч зехтин
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л.чесън
  • 1 с.л. кориандър
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. кимион
  • 1 к.л. канела
  • 1 к.л. черен пипер
  • 1 кг месо по избор
  • арабски питки

Начин на приготвяне:

В дълбока купа изсипете 2 ч.ч. кисело мляко и подправете на вкус с лимоновия сок, зехтина, солта, чесъна, кориандъра, червения пипер, кимиона, канелата и черния пипер. Когато сте готови, оставете настрани сместа и начукайт пържолите (може да използвате 500 грама пилешко и 500 грама свинско месо). Залейте ги с овкусеното кисело мляко и оставете в хладилник за около час. Междувременно подгответе млечния сос за домашните дюнери, за него ще са Ви необходими:

  • 2 ч.ч.кисело мляко
  • 1 краставица
  • 1 с.л. чесън
  • ¼ ч.ч лимонов сок
  • 2 с.л. копър
  • 2 с.л. магданоз
  • сол и пипер (на вкус)

Настържете краставицата и я отцедете добре. Прибавете към нея овкусеното кисело мляко. След като се готови с домашния млечен сос, можете да преминете към изпичането на месото. За целта ще са Ви необходими дебело парче лук (равно от двете страни) и дървен/метален шиш. Набодете парчето лук – то ще поддържа месната „инженерна конструкция“ в тавата. Печете на 200 градуса за 1 часа и 30 минути - 2 часа. Макар времето, през което трябва да престои във фурната месото, да е доста дълго, съветвам периодично да наглеждате плънката за дюнера си и да я поливате с част от соса, който така апетитно ще се е стекъл в тавичката. Когато приключите с изпичането и останалите приготовления, затоплете на тиган арабската питка, която предварително сте намазали леко с масълце. Гарнирайте всяка една от питките с месо, млечен сос, пържени картофки, домат, лук и марули (по желание).