0

Г еорги Семерджиев пропаднал в ада за десет години. Точно за толкова време 36-годишният мъж се превърнал от обещаващ футболист в убиец на пътя. Той е обвинен за това, че дрогиран помете и уби на място с луксозния си джип две млади момичета на бул. „Черни връх“ в София. Помагала му полицайката от 1 РПУ Симона Радева.

Мъжът беше арестуван в неадекватно състояние в квартирата си в кв. „Лозенец“ от командоси от „Кобра“. По оперативна информация полевият наркотест от слюнката му показал, че е бил на хероин и дизайнерска дрога. Със съдебна заповед обаче му е взета кръвна проба за анализ, за да се установи с какво точно се е дрогирал бившият футболист.

Предисторията

Георги минал през няколко футболни клуба през годините. Той обаче беше уличен в черно тото. Делото е висящо, но го изхвърля от играта. Следва побой в кръчма в кв. „Люлин“. Там през 2013 г. Георги Семерджиев и друг футболист Бандаловски се сбиват с мъж. Нанасят му средна телесна повреда. Въпреки че е преди толкова години, процесът още се влачи. В деня след жестоката катастрофа двамата трябвало да се явят в съда. От години Георги е известен на МВР. Арестуван е за наркотици, но сключва споразумение с прокуратурата и е осъден на 8 месеца ефективно. На практика не лежи, тъй като му ги приспадат от пролежаното време в ареста, което също е осем месеца. Трябва да плати и 15 000 лв. глоба. В кв. „Манастирски ливади“ го познават. Граждани споделят, че е наркодилър, а и самият той употребява. Думите им се потвърждават от шефа на столичния КАТ Тенчо Тенев. Той обяви, че Георги е „системен наркоман“.

Ужасът

Във фаталната вечер Семерджиев отново е дрогиран. Решава да се прави на ченге, включва лампите и дава газ. Смята се, че е летял с 200 км/час, когато минава на червено на „Черни връх“. Удря такси, джипът му „Ауди Q7“ отскача и се врязва в кабинката на близката метростанция. Ударът е толкова силен, че возилото се разцепва на две. Едната половина помита двете момичета - 26-годишната Христина Дилева и 21-годишната Хариет Стефанович. Издъхват на място, като според Тенев не са имали шанс да оцелеят. В същото време Семерджиев и Симона бягат. В хода на разследването става ясно, че тя вика нейни познати от 4 РПУ, които му донесли стълба, с която да се качи до апартамента си в „Лозенец“. Причината за крайната мярка е, че при удара си е изтървал ключовете и два от телефоните.

Чадърът

Точно от телефоните става ясно, че той е бил включен от Симона в чата във вайбър на полицаите от 1 РПУ, които си водят служебни разговори. Когато Радева е била почивка, е давала персоналната си радиостанция на Семерджиев, а той я носел в автомобила си. Още по-скандалното е, че всяка сутрин полицайката давала разстановката на постовете, които униформените ще изпълняват през деня. Осигурила значка, палка и лампа на бившия полицай, обясниха от НСлС. Тя беше разпитана и признала, че и нейни познати от 4 РПУ също са били в комбина с дрогирания джигит. Миели си колите безплатно в автомивката му, в замяна му издавали оперативна информация. Според Нова тв пък той бил информатор на ГДБОП срещу наркодилъри, а майка му била във връзка с водещия му офицер.

Джигит

МВР даде информация, че на джигита, убил двете момичета, са били отнети през годините 80 точки. От 2005 г. той карал без книжка. Опитвал да си вади нова от Швейцария, но така и не успял. Последното му свидетелство останало в ръцете на полицаи, които го спрели за проверка, а той избягал. Имал над 50 акта за всякакви нарушения на пътя. Както „Телеграф“ разкри, в последните две седмици той обичал да кара нощем с пълна газ и на лампи и при опит да бъде спрян прелитал с пълна газ. Имало докладни в КАТ. Тенчо Тенев обясни, че е трябвало да бъде задържан на 11 юни, когато го спрели дрогиран и без книжка, но така и не разбрал защо ченгетата на 7 РПУ не го закопчали.

Протест

След жестоката катастрофа граждани и таксиметрови шофьори организират протест на лобното място на Хриси и Хариет. Те искат да се въведе строг контрол над джигитите и да не получават оправдателни присъди. МВР пък започна операция на пътя, в която да се тестват масово водачите. По данни на КАТ 30% от засечените са дрогирани.

Униформената писала пост срещу дрогирани шофьори

Полицайката от 1 РПУ Симона Радева писала прочувствен пост срещу дрогираните шофьори преди една година. Поводът е водач в Казанлък, който устроил гонка с униформените, а те го настигнали и ритнали. По този повод Радева обяснява как подкрепя тези полицаи, защото ако не гонят друсаните, може да убият някого на пътя и дори пита какво би станало, ако това е „вашето дете“. Буквално мрежата изригна срещу Радева, която не само е прикривала дрогирания Семерджиев, но и му е помогнала да се покрие, след като уби две млади жени.