У ти Бъчваров може да се похвали с хиляди рецепти, но избрахме една – на овчарски пай с агнешко и горчица. Хем по английски, хем е подходяща и в дните около Гергьовден, а и не само тогава.
Овчарският пай на Ути
Необходими продукти:
- 500 г агнешко месо
- 1,5 кг картофи
- 3 с.л. едрозърнеста горчица
- 100 мл прясно мляко
- 50 г масло
- 1 глава лук
- 2 стръка селъри или целина
- 2 моркова
- 1-2 скилидки чесън
- 1 с.л. сос уорчесър
- 2 с.л. наситнен пресен или сух розмарин
- 1 с.л. царевично брашно
- на вкус: сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте тиган с малко олио и сложете в него накълцаното или смляно агнешко месо. Разбърквайте с дървена лъжица, докато се позапържи до светло кафяво. Добавете наситнените лук, селъри и моркови, оставете за 2-3 минути, като разбърквате периодично. Сложете чесън, ако искате. Овкусете със сос уорчестър, розмарин, сол и черен пипер и оставете всичко да се задуши на котлона, под капак, поне за 15 минути. Ако е необходимо, долейте малко топла вода по време на задушаването. През това време отцедете сварените картофи и ги намачкайте заедно с млякото, маслото и горчицата. Подправете със сол и пипер на вкус. Разтворете царевичното брашно в малко бульон или вода. Изсипете го в тигана с агнешкото, разбъркайте и оставете за кратко да се сгъсти. Прехвърлете сместа в керамичен съд за печене, а отгоре разпределете картофеното пюре. Изпечете пая на фурна за 30 минути на 200 градуса.