0

Н АСА строи кораб по модели от филмите „Стар Трек“. В космическата агенция съвсем сериозно от години се разработват и изпробват проекти за направата на кораб, който наподобява звездното возило „Ентърпрайз“ от прочутата поредица – с дисковидна основна част и към него няколко разкачващи се модула, които могат да се използват и като самостоятелни транспортни средства. Макар засега да не е обявено кога ще му е премиерата, то се очаква това да стане поне след десетилетие. Най-голямото очакване обаче е корабът да има революционен двигател, който може би няма да влиза в хиперпространството, но ще развива скорост, по-голяма от всичко познато досега и няма да е реактивен, а нова революция по темата. Тези дни се появиха и точно такива новини, че НАСА приготвя двигател, който ще стига развива много по-близка скорост до тази на светлината, отколкото който и да е друг преди.

Концептуален модел на Марк Рейдмейкър за новия кораб на НАСА.

 Концептуален модел на Марк Рейдмейкър за новия кораб на НАСА.
ВАШИНГТОН ПОСТ

От години НАСА следи много внимателно сериала и игралните филми „Стар Трек“. Още от първата поредица, появила се през 1966 г., учени на космическата агенция са основни съветници на тв продукцията, а после и на игралните филми по нея, отбелязва „Колайдър“. Под въздействие на поредицата НАСА направи навремето и програмата „Шатъл“ - „Совалка“. Сега се говори за възстановяване (дори с частни инициативи) на тази програма и този път може би тя ще има и военно приложение, каквото е в сериала. В тв поредицата земни совалки и кораби на съюзнически звездни цивилизации (най-вече вулкани) отбраняват галактиката от лоши извънземни (предимно глингони и ромулани). Във варианта на НАСА и на космическите сили се очаква в близко бъдеще совалките да пазят Земята от нашествия не толкова на лоши НЛО, а предимно на отклонили се комети и астеориди, които могат да причинят катастрофални щети по планетата.

Концептуален модел на Марк Рейдмейкър за новия кораб на НАСА.

 Концептуален модел на Марк Рейдмейкър за новия кораб на НАСА.
ВАШИНГТОН ПОСТ

Сътрудничеството на НАСА и създателите на „Стар Трек“ е отдавна. Снимки от телескопа „Хъбъл“ често се използват в продукцията за онагледяване на далечните пътешествия. Дори последните версии на космическите кораби са съобразени с разработките на космическата агенция. Такъв ще се появи и догодина в очаквания филм на голям екран, който все още няма официално заглавие. По кораба, наподобяващ събратята си от „Стар Трек“, работи екип, предвождан от физика Харолд Уайт. А дизайнер на концептуалните проекти е Марк Рейдмейкър, който от години твори по темата и предоставя от време на време визията на новия кораб на НАСА на „Вашингтон пост“.