Б аница със зеленище за празник и делник
По стародавна традиция на Гергьовден да се приготвя наред с агнешкото, в различните му форми, също и баница, напълнена с някакво зеленище - спанак, лапад, коприва и т.н. Ето няколко идеи по въпроса, видени в az-gotvia.bg.
Баница с лапад
Необходими продукти:
- около 2 връзки лапад
- 1 средно голяма глава стар лук
- 5-6 с.л. олио
- 250-300 г краве сирене
- 4 яйца
- 1/2 ч.ч. булгур или ориз
- сол на вкус
- брашно - за поръсване
- 20-30 г краве масло или маргарин
- 4-6 кори за баница
Начин на приготвяне:
Лападът, бългурът и лукът се почистват и накълцват и се слагат да се задушат с малко масло. Сместа се маха от котлона и към нея се прибавят натрошеното сирене, яйцата, сол при нужда и се разбърква добре. В тава намазваме с олио и поръсваме с брашно така, че след изпичане да се получи дебела коричка. Отгоре слагаме 2-3 кори за баница. Изсипваме лападовата смес отгоре и слагаме още 2-3 листа за баница. Отново поръсваме с олио и доста брашно, за да се получи кора и отгоре. Зелникът се пече в умерена фурна до приятен загар, изважда и се поднася нарязан.
Баница със зелен лук
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- спанак – колкото прецените
- зелен лук – колкото прецените (по-добре по-малко количество от спанак)
- сирене - колкото прецените
- 3 яйца
- олио
Начин на приготвяне:
Спанакът и зеленият лук се нарязват и се слагат в тиган с малко олио, и се запържват и задушават, докато зеленчуците омекнат. В отделна купа се натрошава сирене, на око, и се разбърква хубаво, заедно с 3 яйца. В тава се слага 1 кора, накапва се с олио, и се слага от сместа със спанака и зеления лук, след това се слага пак 1 кора, накапва се с олио, и се слага от сместа с яйцата и сиренето, и така се редуват, докато свършат корите. Пече се на бавен огън.
Баница със спанак и сирене
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 1/2 пакетче масло
- 350 г краве сирене
- 2 яйца
- 2 пълни шепи пресен спанак
- 1 щипка захар
- олио
Начин на приготвяне:
Сиренето намачкваме с вилица, яйцето разбиваме и добавяме към сиренето с щипка захар - разбъркваме. Спанакът задушаваме ако е пресен само колкото да намали обема си. Добавяме към сиренето и яйцето, като изстине. Взимаме две кори, по между им мажем с разтопено масло, също и горния лист, в средата поставяме малко от плънката и навиваме на рулце. В тавичка слагаме малко олио и нареждаме баничките. Намазваме ги с масло, а за по-златисто - може и с разбит жълтък. Печем във фурната на 200 градуса.
Баница с коприва
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 500 г коприва
- 300 г сирене
- 400 мл прясно мляко
- 4 яйца
- малко олио
Начин на приготвяне:
Попарваме копривата във вряла вода. Нарязваме я на ситно. Намачкваме корите една по една и ги слагаме в тава. Разбиваме яйцата, добавяме сиренето, млякото, копривата и олиото и поливаме корите. Печем докато се зачерви.
Ароматни пръчици с билки
Необходими продукти:
- 3-4 кори за баница
- 2-3 с.л. масло
- 1 к.ч. бяло вино
- пресни билки: копър, магданоз, мента, мащерка
Начин на приготвяне:
Разрежете корите на четири. Смесете виното и разтопеното масло. Нарежете ситно билките. Намажете всеки лист с вино и масло, поръсете от подправките и завийте на пурички. Наредете в тавичка и изпечете до златисто. Стават много бързо и внимавайте да не прегорят.