0

Б аница със зеленище за празник и делник

По стародавна традиция на Гергьовден да се приготвя наред с агнешкото, в различните му форми, също и баница, напълнена с някакво зеленище - спанак, лапад, коприва и т.н. Ето няколко идеи по въпроса, видени в az-gotvia.bg.

Баница с лапад

Необходими продукти:

  • около 2 връзки лапад
  • 1 средно голяма глава стар лук
  • 5-6 с.л. олио
  • 250-300 г краве сирене
  • 4 яйца
  • 1/2 ч.ч. булгур или ориз
  • сол на вкус
  • брашно - за поръсване
  • 20-30 г краве масло или маргарин
  • 4-6 кори за баница

Начин на приготвяне:

Лападът, бългурът и лукът се почистват и накълцват и се слагат да се задушат с малко масло. Сместа се маха от котлона и към нея се прибавят натрошеното сирене, яйцата, сол при нужда и се разбърква добре. В тава намазваме с олио и поръсваме с брашно така, че след изпичане да се получи дебела коричка. Отгоре слагаме 2-3 кори за баница. Изсипваме лападовата смес отгоре и слагаме още 2-3 листа за баница. Отново поръсваме с олио и доста брашно, за да се получи кора и отгоре. Зелникът се пече в умерена фурна до приятен загар, изважда и се поднася нарязан.

Баница със зелен лук

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • спанак – колкото прецените
  • зелен лук – колкото прецените (по-добре по-малко количество от спанак)
  • сирене - колкото прецените
  • 3 яйца
  • олио

Начин на приготвяне:

Спанакът и зеленият лук се нарязват и се слагат в тиган с малко олио, и се запържват и задушават, докато зеленчуците омекнат. В отделна купа се натрошава сирене, на око, и се разбърква хубаво, заедно с 3 яйца. В тава се слага 1 кора, накапва се с олио, и се слага от сместа със спанака и зеления лук, след това се слага пак 1 кора, накапва се с олио, и се слага от сместа с яйцата и сиренето, и така се редуват, докато свършат корите. Пече се на бавен огън.

Баница със спанак и сирене

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1/2 пакетче масло
  • 350 г краве сирене
  • 2 яйца
  • 2 пълни шепи пресен спанак
  • 1 щипка захар
  • олио

Начин на приготвяне:

Сиренето намачкваме с вилица, яйцето разбиваме и добавяме към сиренето с щипка захар - разбъркваме. Спанакът задушаваме ако е пресен само колкото да намали обема си. Добавяме към сиренето и яйцето, като изстине. Взимаме две кори, по между им мажем с разтопено масло, също и горния лист, в средата поставяме малко от плънката и навиваме на рулце. В тавичка слагаме малко олио и нареждаме баничките. Намазваме ги с масло, а за по-златисто - може и с разбит жълтък. Печем във фурната на 200 градуса.

Баница с коприва

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 500 г коприва
  • 300 г сирене
  • 400 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • малко олио

Начин на приготвяне:

Попарваме копривата във вряла вода. Нарязваме я на ситно. Намачкваме корите една по една и ги слагаме в тава. Разбиваме яйцата, добавяме сиренето, млякото, копривата и олиото и поливаме корите. Печем докато се зачерви.

Ароматни пръчици с билки

Необходими продукти:

  • 3-4 кори за баница
  • 2-3 с.л. масло
  • 1 к.ч. бяло вино
  • пресни билки: копър, магданоз, мента, мащерка

Начин на приготвяне:

Разрежете корите на четири. Смесете виното и разтопеното масло. Нарежете ситно билките. Намажете всеки лист с вино и масло, поръсете от подправките и завийте на пурички. Наредете в тавичка и изпечете до златисто. Стават много бързо и внимавайте да не прегорят.