0

В ариант на гръцката мусака без пържене намираме на receptite.com.

Продукти:

8-10 картофи

2 едри патладжана

1 кг кайма

2 глави лук

червен пипер, сол, риган, канела

За бешамела:

8 с.л. брашно, с връх

1,2 л прясно мляко

сол, индийско орехче

зехтин

масло

Приготвяне:

Лукът се нарязва и се запържва в зехтин с каймата, докато сместа стане на трохи. Подправя се със сол, лъжичка червен пипер, лъжичка риган и четвърт лъжичка канела, и се сваля от огъня. Картофите се обелват и нарязват на шайби, дебели около 1 см. Патладжанът се реже на също толкова дебели шайби. Тавичката се намазва със зехтин. Нареждат се ред картофи, след това ред патладжани. Изсипва се каймата и се разпределя равномерно. Слага се ред патладжани и се завършва с картофи. Слага се фолио и се пече около час на 200 градуса.

Бешамелът се приготвя, като брашното се запържва в смес от масло и зехтин, количеството трябва да е толкова, че брашното да се омазни, а не да се пече на сухо. Сипва се млякото на струя, като се разбива непрекъснато с тел. Когато бешамелът клокне, се подправя със сол и индийско орехче. Сосът се излива върху изпечените в тавата редени продукти, заглажда се и се пече отново, докато добие хубав златен нагар - около 30-40 минути, зависи от печката.

В тази мусака не се пържат картофите и патладжанът, което пести време, мазнина и прави вкуса по-свеж. Каймата се запържва, но това не би могло да се избегне. Аз слагам понякога и нарязани на шайби цукини (зелени тиквички) - на нас ни харесва. Част от млякото в бешамела може да се замени с вода - например 1 л мляко и 200 мл вода. Количествата са за тава 25 х 35 см.