0

П разът е от най-полезните зеленчуци, като е основен продукт не само в зимните месеци, но тогава е на почит. Ето няколко рецепти за манджи с праз, видени в gotvetesmen.com.

Яхния от кюфтета Продукти: 500 г кайма; 1 стрък праз лук; 1 голям морков; 2/3 ч.ч. ориз; 2 домата; 1 чушка; 2 с.л. червен пипер; 1 стрък целина; 1 щипка чубрица; 1-2 с.л. универсална подправка; сол; 3-4 с.л. олио; Приготвяне: Едната чаша ориз се сварява до полуготовност и се омесва с каймата, малко чубрица и черен пипер, оформят се кръгли кюфтета. Празът, морковът и чушката се нарязват на дребно и се задушават с олиото и малко вода до омекване. Добавят се настърганите домати, другата чаша ориз и подправките. Долива се вода, посолява се и се слагат кюфтетата. Ястието се вари приблизително 20-30 минути. По желание може да се сгъсти с размито в малко вода брашно.

Руло от свинско месо Продукти: около 1 кг свинско месо (цяло парче); 2-3 стръка праз (средно големи); 4 ч.ч. зелева чорба или сок; 1/2 ч.ч. олио (зехтин); черен пипер; сол; Приготвяне: С помощта на нож оформяме свинското месо като блат. Плънката се приготвя като нарязания на ситно праз се задушава в зехтин или олио. Поръсва се с черен пипер и съвсем малко сол. Плънката се разстила върху месото и се завива на стегнато руло. За да не се разпадне, се връзва с конец. Така приготвеното руло се слага в тенджера под налягане и се залива със зелевата чорба. Ако зелевата чорба е прекалено солена, част от нея се замества с вода. Вари се около 30-40 минути. Не се соли, тъй като зелевата чорба е солена и тя овкусява страхотно месото. (Тази рецепта съм я правила само в тенджера под налягане затова посочвам времето за приготвяне с нея.)

Запеканка с извара Продукти: 6 яйца; 5 стръка праз лук; 150 г сирене; 250 г извара; 100 г кашкавал; 5 с.л. галета; 6 пъдпъдъчи яйца; Приготвяне: Задушете праза на бавен огън да не се запържи силно и да замирише лошо. Натрошете сиренето и изварата, разбийте яйцата и смесете всичко. Намажете купички в които ще печете с олио или масло и поръсете с галета. Сипете в купичките по равно от сместа и направете малка дупчица в средата, чукнете по едно пъдпъдъче яйце и поръсете малко галета около него. Запечете докато се запече яйцето и запеканката се стегне леко. Накрая добавете кашкавала и оставете още няколко минути да се запече.