0

Р ибата е целогодишен източник на протеини и омега киселини, тя е един от най-полезните продукти в природата. Ето няколко рецепти за риби, които в този сезон могат да се намерят по магазините из страната. Още на az-gotvia.bg

Печена скумрия с лук

Продукти: 4 скумрии; 1 голяма глава лук; 1 лимон; няколко зърна черен пипер; дафинови листа; сол; олио; Приготвяне: Измийте и почистете добре скумриите от вътрешностите. Във всяка в коремчето слагам един или два дафинови листа, няколко зърна черен пипер, малко олио и от сока на лимона. Предварително съм ги посолила отвътре и отвън със сол. Ако нямате лимони, може да се сложи 1 с.л. оцет. Главата лук нарязвам на едри полумесеци и от нея слагам вътре и отвън поръсвам с лука. Може да се поръси и със смлян черен пипер. Слагам тавата в силна фурна, предварително загрята и с фолио, за да се задуши лукът и да омекне. След около половин час свалям фолиото и допичам рибата.

Филе от ципура с магданозено песто

Продукти: 2 средно големи ципури; горчица; 150 мл готварска сметана; естрагон; черен пипер; сол; каперси за декорация; зехтин; магданоз; 1/2 връзка чесън или 4-5 скилидки; Приготвяне: Внимателно филетираме рибата. Намазваме от двете страни с пестото, приготвено от пасираните магданоз, зехтин и чесън. Поставяме рибата върху кухненска хартия с кожата надолу и печем за около 10 минути във фурната. През това време приготвяме соса, като кипваме 2-3 с.л. дижонска горчица със 150 мл готварска сметана и малко вода до получаване на нужната гъстота. Овкусяваме с малко естрагон, сол и черен пипер на вкус. Поднасяме филетата риба върху още топлия сос и декорираме с каперси.

Сьомга с варени зeленчуци

Продукти: 140 г сьомга; 2 картофи; 3 щипки сол; 2 щипки черен пипер; 4 с.л. бяло вино; 3 с.л. зехтин; масло – 1 с.л; 1 щипка чесън на прах; 500 г броколи; Приготвяне: Слагаме в тиган 2 с.л. зехтин да се сгорещи. Измиваме рибата и нарязваме на две равни по големина парчета. Посоляваме ги със сол и черен пипер, за да се овкусят. Слагаме рибата в тигана да се запечата от едната страна. Добавяме виното. После внимателно обръщаме от другата страна. Нужно е да приема приятен загар. Обелваме два картофа и ги измиваме. Накъсваме броколите на малки розички. В тенджерка слагаме вода и прибавяме двата картофа и броколите. Сваряваме ги до готовност. Проверяваме дали са готови поотделно. Като се сварят, ги вадим и режем картофите на едри парчета. Поръсваме картофите с 1 с.л зехтин, 1 щипка сол и 1 щипка чесън на прах за вкус и аромат. Броколите ги овкусяваме с масло и 1 щипка сол. Подреждаме в чиния и хапваме ощо, като е топло.

Панирана бяла риба

Продукти: 1 кг бяла риба; 1 скилидка чесън, счукана; сокът на половин лимон; сол; олио за пържене; 2 яйца за паниране; брашно за овалване; Приготвяне: Рибата е нарязана на парчета и посолена. Смесих сока на половин лимон със счукана скилидка чесън. В съд залях рибата с тази марината, оставих така няколко часа, или за кратко. Разбих двете яйца в купа, овалях рибните порции в брашното и после пуснах в разбитите яйца. В сгорещено олио в тиган изпържих рибните порции от всички страни до златисто.

Пъстърва във фолио

Продукти: около 300 г (или 1 бр.) охладена пъстърва; морков; скилидка чесън; черен пипер; сол; магданоз; 20 г краве масло; Приготвяне: Изчиствате и разрязвате рибата на дължина на две. Овкусявате пъстървата със сол, поставяте двете парчета във фолио (желателно е парчетата да се увият по отделно) и върху нея редите кръгчета морков, слагате малко счукан чесън, магданоз и черен пипер. Редите парченца масълце и запечатвате добре фолиото. Печете във фурна на 220 градуса.