0

С тана модерно да си анти. Да палиш огъня на революцията. И някак си гордо да заявиш пред обществото, че си инакомислещ. В същото време наблюдаваме парадокс. Същите тези инакомислещи уж се опитват да се разграничат от тълпата, а пък самите те повеждат тълпи. А от устите им звучат послания, лъхащи на популизъм.

Стана модерно да си анти. Да палиш огъня на революцията. И някак си гордо да заявиш пред обществото, че си инакомислещ. В същото време наблюдаваме парадокс. Същите тези инакомислещи уж се опитват да се разграничат от тълпата, а пък самите те повеждат тълпи. А от устите им звучат послания, лъхащи на популизъм.

Но нали точно това гали ушите на обществото. Защото т.нар. революционери знаят какво искат да чуят хората и по този начин печелят електорат. Стигнахме до момента, в който партии джуджета да помпат мускули точно чрез антипослания и да ги ползват като опиат. А публиката отсреща, превъзбудена, ги смята за герои. Точно това се опитаха да направят и „Възраждане“ с техния революционер Костадин Костадинов. Или по-скоро той се изявява като такъв. Непрекъснатото говорене против ковид ваксините, зелените сертификати и мерките не само им спечели определен електорат, но и


изненадващо ги изстреля в парламента


Защото обезверени, някои от хората искаха да чуят точно това. Костадинов напипа печелившата за него стратегия (именно за него, а не за обществото) и постигна целта си. Сега я продължава не само от площада, но и от трибуната на парламента. И реши да пали огъня на революцията оттам.

Като че ли вече свикнахме парламентът да е под обсада и да сме в разгара на протести. Дори станаха практика през последните години. Чрез тях една определена група хора реши да изразява шумно недоволството си. Смяташе се за „умната и красива“ част на обществото и представители на трезвомислещите. Никой не отрича протестите, напротив. Те са част от демокрацията, само че когато си против нещо, трябва да предложиш и алтернатива. „Възраждане“ обаче не успяха да постигнат това. Не чухме нито конструктивни предложения, нито опит за диалог. Само поставянето на условия. Стигна се дотам, че от формацията заявиха, че мерките тласкат страната към гражданска война. Факт е, че очакванията протестът на „Възраждане“ да бъде мирен не се оправдаха. Демонстрантите се опитаха да влязат в парламента и може би само заради действията на МВР не се стигна до крайни ексцесии. След това Костадинов се закани, че следващия път


ще влязат и в сградата на Министерския съвет


До какво обаче доведе това недоволство? Първото е среща на националистите с премиера Кирил Петков, който винаги с благ тон отговаря на критики и заявява, че би се срещнал с протестиращите, а второто, че депутатът Христо Петров (Ицо Хазарта) ги определи като „шепа нещастни фашисти“. Всъщност засега дискусията около зеления сертификат сигурно щеше да поутихне, ако вълната не бе яхната и от здравния експерт на формацията и един от най-върлите критици на ковид мерките доц. Атанас Мангъров. След краткия флирт с АБВ


доц. Мангъров явно реши да се преориентира и взе завой


като припозна идеите на националистите от „Възраждане“. Тогава се твърдеше, че „разводът“ между Мангъров и АБВ е станал още преди месеци, когато Георги Първанов заяви дори публично, че не приема номинацията на доц. Мангъров за депутат, както и антиваксърските му настроения.

„Спорил съм задочно с доц. Мангъров, което предполага, че не приемам действията и поведението му, които внасят допълнително объркване у хората. В АБВ знаят моята позиция, но те ще решат какво е добро за тях“, обясни тогава Първанов.

След това много бързо Мангъров сключи брак с „Възраждане“, които го припознаха като здравен експерт. Така се стигна до момента отпреди няколко дни, в който доц. Мангъров взриви обществото с поста си, че у нас има 564 починали ваксинирани. Наложи се от здравното министерство да опровергават публикациите му и заявиха, че в страната няма доказан смъртен случай след ковид ваксина. От етичната комисия на Българския лекарски съюз пък бяха категорични, че няма да стоят безучастни към изказванията му и че към него вече има много сигнали.


А подобни изказвания граничат наистина с престъпление


Едно е по площада да крещиш, че пандемията е сценарий на Бил Гейтс, който иска да овладее света и да ни чипира, друго е от позицията на лекар да публикуваш в личния си профил подобни данни и да твърдиш, че заради ковид мерките умират стотици. И доказателства за това няма. Всъщност излиза, че всички тези сценарии са в главите на точно такива „революционери“, които просто не искат да нарушат собствения си комфорт. Ако на фона на умиращите пациенти и болката на техните близки не беше трагедия, сигурно щеше да е смешно. Защото явно е нужно голямо въображение, за да измислиш такива филми. Но наистина при милиони жертви по света това си е чисто кощунство.

Вярно е, че подобни формации помпат мускули с едничката цел да се докопат до парламента, но много бързо тези мускули могат да се спукат като балони, тъй като са оборвани с медицински твърдения и прочувания. И дано следващия път повече хора се замислят дали да подскачат на площада, употребени с едничката цел едни политически сили да трупат дивиденти за себе си. Явно има още много да учим за площадната демокрация.