0

П остите са повече състояние на духа, но като израз на това са проявление също и в кулинарията. Ето идеи какво постно и лесно можем да приготвим, забелязани са в receptite.com.

Зелен фасул на фурна

Продукти: 1 консерва зелен фасул - 800 г; 1 глава лук; 1 морков; 2-3 скилидки чесън; 1/2 ч.л. червен пипер; 2-3 с.л. домати от консерва или от консерва печени чушки и домати, или 1 с.л. доматено пюре; 1 ч.л. препечено брашно; пресен копър или сух; 3-4 с.л. олио; сол; Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, чесънът - на филийки, морковът се настъргва. Брашното (и ако се ползва доматено пюре) се размива в малко студена вода. Смесват се със зеления фасул и течността от консервата (или по желание вместо нея се добавя топла вода), доматите, червения пипер и копъра. Всичко се прехвърля в тавичка, като водата трябва да покрие зеленчуците. Ако е необходимо, се долива, опитва се на сол, отгоре се поръсва с олиото и се пече в предварително загрята умерена фурна, докато течността се изпари.

По славянски

Продукти: 1 глава лук; 2 чушки; 2-3 моркова; 2-3 картофа; 200 г ориз; 2 домата; магданоз; сол; черен пипер; Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 4-5 с.л. олио. Прибавят се нарязаните на кубчета моркови, чушки и картофи. Когато зеленчуците омекнат, се слага добре измитият ориз и се задушава, докато оризът набъбне. Добавят се обелените и нарязани на ситно домати и магданоз и всички зеленчуци се изсипват в тава. Наливат се 600 мл вода, подправя се със сол и черен пипер и се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина.

Пълнени чушки

Продукти: 1 кг лук; 8 червени чушки; 3 чушки за плънката; 3-4 домати; 1 морков; 1 ч.ч. ориз; 1 с.л. червен пипер; 3-4 с.л. олио; 2 ч.ч. вода; черен пипер, чубрица, сол; джоджен; (за тези, които не са на строг пост и по желание кисело мляко за сервиране); Приготвяне: Лукът се нарязва като за готвене, морковът се настъргва, чушките се нарязват на малки ивички. Поставят се в тенджера, и се запържват в мазнината. Когато омекнат, се слага малко сол. След това се добавят червения пипер, настърганите домати и оризът. Залива се с 1 ч.ч. вода и се оставя да къкри на бавен огън. Когато оризът поеме водата, тенджерата се сваля от огъня. Подправя се на вкус със сол, черния пипер, чубрицата и джоджена. Червените чушки се измиват и се почистват от семето. В тях се слага приготвената плънка и се нареждат в тава. Накрая, когато всички чушки са напълнени, останалата плънка разпределяте между тях. Заливате с 1 ч.ч. вода и печете във фурната до готовност. Поднася се с кисело мляко по желание.

Попска яхния

Продукти: 1 кг арпаджик; 1-2 глави лук; 1/2 ч.ч. олио; 1-2 моркова; 1/2 глава целина; 4-5 домати; 1 непълна с.л. брашно; 1/2 ч.ч. вино; 1-2 глави чесън; 300 г картофи; магданоз; Приготвяне: В олиото се запържват главите лук, морковите и целината, нарязани на ситно или на тънки ивички. Когато омекнат, се добавят 1-2 домата, нарязани на дребно. Щом и те се опържат, наръсват се с брашното. Запръжката се залива с виното, прибавя се гореща вода и се слага на тих огън да ври. Щом заври, се прибавят внимателно почистените от горната обвивка и брадичките малки лукчета (арпаджик) и чесновият лук, изчистен на скилидки. Когато лукчетата омекнат, към яхнията се прибавят картофите, нарязани на големи кубчета. Накрая се прибавят останалите домати. Яхнията трябва да ври на тих огън, в затворен съд. Ситно нарязаният магданоз се поставя, когато яхнията се свали от огъня.

Гювеч с гъби

Продукти: 4-5 картофи; 1/3 ч.ч. ориз; 100 г печурки; 1 шепа бамя; 1/3 ч.ч. грах; 2-3 домата или 1 ч.ч. от консерва; 2 с.л. брашно; 2 ч.л. червен пипер; сол; 1-2 щипки чубрица; 1 стрък целина или 1 с.л. сушена; 2 с.л. вегета или подправки по избор; 5-6 с.л. олио; 1 стък праз лук; 1 морков; Приготвяне: Празът и морковът се нарязват на дребно и се задушават с олиото и малко вода до омекване. Останалите зеленчуци се нарязват и се слагат в дълбока тава, може и от електрическа тенджера. Добавят се подправките и брашното и червения пипер, размити с малко вода. Прибавят се празът и морковът, долива се около 1 л вода, всичко се разбърква и се пече на 200 градуса в загрята фурна.